Домът на хумора с онлайн изненада и за малки, и за големи днес

Велико Търново Лайф

01-04-2021, 07:27

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1 април винаги е бил ден на отворените врати в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Изненада за малчуганите днес е онлайн участието на любимия илюзионист и приятел на Музея - Дани Белев - габровец с прекрасно чувство за хумор.

Габрово, освен Столица на хумора, е и градът, в който се провежда най-голямото магично събитие в България - "Златна котка". Гостуването на Дани Белев е подарък за децата и любителите на илюзионното изкуство.

Музеят ще изненада своите почитатели и с интернет изложбата „Quo vadis?”- латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата. Въпреки че карикатурите са рисувани през 80-те, а самите сентенции са на над 2000 години, изложбата е актуална и днес. За нея Радой Ралин пише: „Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които за да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“

В навечерието на празника екипът на Музея започва да повдига завесата и на един от новите си проекти – онлайн изложбата „Ах, това Вариете“. В нея съвсем ще изтупат праха от спомените за Експерименталния сатирично-вариететен театър, за да ослепят отново с дързостта и блясъка си. „Ще извадим старите ленти, ще проветрим нафталинената миризма от костюмите, ще си спомним отзивите и скандалните истории, ще чуем гласовете на тези, които някога наричаха Вариетето свой дом. Независимо от обстоятелствата, ще продължаваме да ви засипваме с хумор и сатира онлайн, но истината е, че нямаме търпение скоро да ви посрещнем отново в Музея! Да не забравяме: Светът е оцелял, защото се е смял!“ – казват организаторите.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен