Над 47 млн. лв. са вложени в проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие в Горна Оряховица

Мисия

29-03-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 47 милиона лева са вложени в проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие в Горна Оряховица. Общината успя да усвои напълно финансовия ресурс, с който бе обезпечена инвестиционната програма в период 2014 – 2020 година, споделя кметът инж. Добромир Добрев.

47,345 милиона лева са инвестирани в различни проекти в трите зони на град Горна Оряховица. Зоните обхващат около 60% от територията на града. Квартал „Пролет” грубо се покрива със зоната за социално въздействие, предвидена предимно за жилищен квартал. Центърът е зона за публични функции със социална значимост и развитие предимно на административни дейности и услуги. Зона с потенциал за икономическо развитие е около бизнес обектите на ул. „Иван Момчилов”.

На база ИПГВР беше разработена инвестиционната програма на Общината, която беше гарантирана от Европейските фондове в рамките на 19 милиона лева, от които 15% са национално участие чрез държавния бюджет.

Първият голям договор, подписан и реализиран, бе за подобряването на образователната инфраструктура. По него бе направен ремонтът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ДГ „Бодра смяна” и ДГ „Елена Грънчарова”.

След това започна обновяването на градския площад и парк „Детски кът”, както и изграждането на приют за бездомни.

Направена бе и пълна реконструкция на улица „Иван Момчилов” – основна за Източната промишлена зона.

В частта за енергийноефективни мерки бе направен ремонт на сградата на Дирекция „Социално подпомагане” и бяха санирани три жилищни кооперации.

В момента се реализират още два проекта – Кризисен център за жертви на насилие в СУПЦ, обновяване на Градската градина и предстои да започне трети – ремонт на НЧ „Братя Грънчарови”.

Извън тези големи проекти са реализирани още десетки по-малки, за които също са привлечени външни средства.

„В момента се работи по новия План за интегрирано развитие, който вече не е само за града, а за цялата община и обхваща новия програмен период 2021 – 2027 г. Сега сме на фаза привличане на общественото мнение и участие, като до края на седмицата очакваме мнението на гражданите. Това може да стане чрез попълване на няколко анкети, достъпни на сайта на Общината.“ – призова за активност жителите на общината инж. Добрев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов