Днес е пролетното равноденствие

Велико Търново Лайф

20-03-2021, 09:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пролетното равноденствие се случва на 20 или 21 март всяка година и сигнализира за началото на пролетта в Северното полукълбо (и есента в Южното полукълбо).

Земята се накланя под ъгъл 23,5 градуса по оста си спрямо нейната равнина на орбита около Слънцето. Докато Земята обикаля около слънцето в течение на една година, различни места получават слънчева светлина за различно време.

Равноденствие се случва в момента, когато оста на Земята не се наклонява към слънцето или далеч от него. Някой, който стои на екватора на равноденствие, може да наблюдава слънцето, преминаващо директно над главата. Освен това, равноденствията са единствените два пъти в годината, когато слънцето изгрява право на изток и залязва на запад.

Шест месеца след мартното равноденствие се случва друго равноденствие около 22 или 23 септември и бележи началото на есента в Северното полукълбо и пролетта в Южното полукълбо. Тъй като Земята действително отнема около 365,24 дни, за да орбитира слънцето, равноденствията се случват около шест часа по-късно от година на година, преди да се придвижват обратно през високосни години.

Астрономически календар за 2021 година

Пролетно равноденствие – 20 март в 12 часа 37 минути. 
Лятно слънцестоене – 21 юни в 6 часа 32 минути. 
Есенно равноденствие – 22 септември в 22 часа 21 минути. 
Зимно слънцестоене – 21 декември в 18 часа 59 минути. 
Земя в перихелия – 2 януари в 16 часа 51 минути – 0,983 AU 
Aphelion Earth – 6 юли в 01:27 ч. – 1,017 AU

На 26 май ще настъпи пълно лунно затъмнение. Цялото затъмнение ще се види от жители на Австралия, Нова Зеландия и Океания.

На 10 юни ще настъпи пръстеновидно слънчево затъмнение . Частични фази на затъмнението ще бъдат видими практически на цялата територия на Русия, с изключение на малка част от южната част на Русия, както и Приморие, Сахалин и Камчатка. Ивицата на пръстеновидната фаза ще премине през Канада, Гренландия, Северния ледовит океан, ще премине през Северния полюс и след това по североизточната част на Русия. Продължителността на пръстеновидната фаза в максимума на явлението ще достигне 3 минути 51 секунди при фаза от 0,943.

На 19 ноември ще настъпи частично лунно затъмнение .  Максималната фаза на затъмнението: 0,974 (почти пълно затъмнение) ще могат да наблюдават жителите на Чукотка и Камчатка, както и Северна Америка.

На 4 декември ще настъпи пълно слънчево затъмнение . Пълната фазова ивица ще премине през Тихия и Атлантическия океан, както и Антарктида.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов