Военният архив предлага за почетни граждани на Велико Търново 37 генерали

Мисия

24-02-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Държавният военноисторически архив предлага със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ посмъртно да бъдат удостоени 37 български офицери, родени в старата столица и произведени в генералско звание до 1945 г.

Предложението на директора на архива Светлин Радев е във връзка с предстоящия празник на града и 70-та годишнина на Военния архив и Държавните архиви, съхраняващи документалното наследство на Българската армия.

„Всеки от номинираните 37 офицери е родово, професионално и обществено свързан с Велико Търново, като наш дълг е да пазим спомена за тях и да им дадем полагащото се признание. Предложението е в духа на проявената последователност на ръководството на община Велико Търново за отдаване на дължимите признание, уважение и почит към великотърновци, допринесли с делата си за издигане авторите на старата столица.“ – това се казва в мотивите на отправеното предложение.

Сред предложените за званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ са имена като ген. – майор Сава Муткуров, ген. – лейтенант Никола Михов, ген. – майор Никола Недев, ген. – майор Иван Сарафов, ген. – лейтенант Иван Фичев, генерал от пехотата Константин Соларов и др. Техните имена са увековечени на така наречената Арка на генералите на входа на Старото военно училище във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов