Журналистът Анатоли Петров събра в книга историята и легендите на „Етър“

Спорт

14-02-2021, 13:00

Снимка:

личен архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

„Те играха за „Етър” се нарича новото издание, което вече е на книжния пазар и излиза в навечерието на 30-ата годишнина от шампионската титла на “болярите”. Негов автор е спортният журналист Анатоли Петров, който е и завеждащ „Връзки с обществеността” на великотърновския клуб.

„Книгата е плод на дългогодишен труд и включва десетки интервюта с легендите на „Етър” (някои от които вече не са между нас, с тях съм говорил през годините, други разказваха сега пред мен специално за това издание) – Петър Шатров, Кольо Кръстев, Йордан Ценов, Донко Долмов, Николай Тарапанов, Петър Хараламбиев, Георги Василев, Димитър Цеков, Стефан Чакъров, Ивелин Младенов, Георги Цингов, Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Игор Кислов, Бончо Генчев, Георги Георгиев, Калоян Чакъров, Мариян Генов, Иван Петков и много други. Специално място е отделено на отишли си толкова рано и обичани играчи като Трифон Иванов, Ивайло Димитров – Руския. Това са поколения, дали сериозен принос не само за „Етър”, а и за българския футбол – основателите на клуба, после хората, възродили тима през 1957 г., тези, вкарали го за пръв път в „А” група в края на 60-те години, шампионското поколение от 90-те. Не бива да се забравя, че „Етър” е единственият отбор, дал петима национали за най-големия успех на САЩ-94”, сподели Анатоли Петров.

Книгата проследява и основаването на клуба, историята на екипите му, на клубната емблема, етимологията на името му – „Етър” идва от река Янтра, но е старобългарско и означава „бърз, буен, силен”. Най-посветените вече знаят, че първите екипи са в жълто и черно, а виолетовото е въведено през 1969 г. по идея на треньора Йордан Томов – Коми за първото влизане в елита. Но неизвестен досега бе фактът, че именно от „Етър” виолетовото е възприето от Велико Търново и става официален цвят на града.

Третата част е за паметните мачове на „Етър” с пълната им история, статистика, снимки. Не само за битките с „Интер”, „Кайзерслаутерн”, “Сао Пауло”, ЦСКА, „Левски” и „Локомотив” (ГО), но и за десетки други и по-малко известни – с „Вердер”, „Арминия”, „Хъл Сити”, „Коритиба”, „Верона” и т.н.

256 страници с над 270 снимки, представящи славната история на великотърновския футбол. Първите екземпляри от изданието авторът подари на легенди като Георги Василев, Бончо Генчев, Илиян Киряков, на ръководството и целия треньорски щаб на „Етър”. Книгата можете да намерите в офиса на великотърновския клуб, както и в книжарниците на града.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов