Клуб ТАМ започва проекта си „Отворен град“ от квартал „Варуша“

Велико Търново Лайф

24-01-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Клуб ТАМ търси 20 души, живеещи във Велико Търново (с предимство ще са хора от квартал Варуша Юг), като програмата е подходяща и за англоговорящи. Кандидатите трябва да са на възраст над 30 години, с интереси в сферата на изкуство, култура и социални иновации, които са готови с малки крачки, големи мечти, добро настроение и работа рамо до рамо да сътворят дребните и големите промени в квартал Варуша Юг. Краен срок за записване 31 януари 2021.

Одобрените кандидати ще работят по проект „Отворен град” - той събира, анализира и споделя знания, свързани с ценности и практики, подпомагащи сближаване на жителите на дадено място. Инициативата дава възможност на участниците да придобият социални и граждански умения, важни за създаването на устойчиви системи за взаимопомощ в микромащаб: жилищен блок, улица, специфична зона на избран квартал.

„Участниците в проекта „Отворен град” ще могат да се включат в процес, който има за цел да въвлече активно максимален брой от жителите на квартал Варуша Юг, но също така и жители от други квартали на Велико Търново, които имат афинитет и любопитство към стария град. Събраната информация ще бъде обобщена във визуално-описателна карта, която впоследствие ще послужи за планиране на следващите стъпки в програмата.
В периода юни - декември 2021, вторият етап на проекта ще премине под формата на лекции и работилници, водени от професионалисти от различни области. По време на тези срещи участниците ще имат възможността да придобият нови умения, които да им бъдат полезни, както в личен план, така и в решаването на конкретни предизвикателства в квартала. Лекторите и темите на лекциите ще бъдат съобразени с интересите и сферите на развитие на участниците.
Третата и най-вълнуваща част ще даде възможност на участниците за активна работа по серия от културно-социални събития, които ще са в директен отговор на нуждите и желанията на общността, дефинирани по време на изследването на квартала или картографирането.“ – информират от клуб ТАМ.

Във Велико Търново проектът „Отворен град“ се координира от екипа на ТАМ и Сдружение ВТ Ивентс и се реализира в партньорство с ZiBZentrumfürinterkulturelleBildungundArbeit – Център за интеркултурно образование и работа (Германия), Project School (Италия), LEVDM (Гърция) и Creative Ideas (Латвия), работещи заедно с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ +.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов