22 бебета са се родили от началото на годината в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Мисия

21-01-2021, 14:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инж. Добромир Добрев и Димитър Николов уважиха за празника лекарите и акушерките от горнооряховското АГ отделение

Кметът на Общината инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов уважиха за Деня на родилната помощ екипа на АГ отделението в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Заради наложените противоепидемични мерки, тази година честването на празника не беше в отделението, а в зала на първия етаж в здравното заведение.
Традицията обаче беше спазена и в празничния ден имаше цветя и подаръци за лекарите и акушерките. Подарък имаше и за бебето, което предстоеше да се роди в следобедните часове, както и букет цветя и поздравителен адрес за майката.
В празничния ден, както повелява традицията имаше и ритуално измиване на ръцете на началника на в АГ отделението д-р Михаил Милатович. Лекарите и акушерките получиха плакет и цветя за празника и от дамите от Зонта клуб. Водосвет за здравето на всички отслужи архиерейският наместник отец Антоний.
Инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов пожелаха на екипа на АГО все така с грижа и отдаденост да върши работата си и да помага на още много бебета да се родят.
Радостно е, че, въпреки тежката отминала година, много бебета проплакаха в нашата Болница. Надявам се тази тенденция да се запази и през 2021 г. да се увеличи броят на ражданията. В края на годината получихме финансиране за ремонт на покрива, а живот и здраве напролет – и за цялостен ремонт на Детско отделение. Така че продължаваме да инвестираме в МБАЛ и нейната материална база. В резултат III етаж ще бъде реконструиран, надявам се годината да е по-добра от предходната и плановете ни за подобрения да се случат. Имаме разговори със здравния министър, смятам, че нашата Болница ще бъде приоритетна за здравеопазването в България. 2021 г. ще е много важна като цяло за модернизацията на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, обърна се кметът инж. Добромир Добрев, изразявайки чест и почитание към професионализма на екипа на АГ отделението.
Всеки, който дава и пръв прегръща живот, е целунат от Господ. Неслучайно всички ние сме ви благодарни и ви наричаме белите ангели. МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от кауза на общинското ръководство и на здравното заведение, вече е кауза на всеки един гражданин на нашата община и на съседните общини. От разговора, който миналата седмица имахме със здравния министър проф. Костадин Ангелов, се убедих, че общинските болници не са в периферията, а ще бъдат сериозен ангажимент на правителството и държавата, каза председателят на Общинския съвет Димитър Николов.
Днес посрещаме този прекрасен празник, който се е чествал официално за пръв път в България точно преди 70 г., при едни необичайни условия. Изминалата година беше изключително трудна за всички нас, наложи се да организираме работата си съобразно пандемията. Дейността на всички отделения пострада. През нашата Болница преминаха близо 700 пациенти с COVID инфекция, много от колегите също я преболедуваха. Въпреки това едно от малкото отделения, които постигнаха ръст в дейността си – и като брой раждания, и като цялостен обем, е АГО. Всичко това се дължи на големия професионализъм на колегите, на техния опит, на уменията им, на обичта към професията. Това означава, че към това отделение има изградено доверие от страна на пациентите не само от нашата община, но и от всички съседни общини, каза и управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.
Благодарност към работата на колегите си и на гостите изрази и д-р Михаил Милатович.
Общо 22 бебета са се родили от началото на 2021 година в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. За 2020 г. новородените са 320, от които 3 двойки близнаци. За сравнение – през предходната 2019 г. ражданията бяха 272.
Най-едрото бебе, родено през 2020 г. в Горна Оряховица е с тегло 4 650 гр. Най-младата родилка е 14-годишна, а най-възрастната – на 43 г.
От март 2020 г., след въвеждане на извънредното положение заради пандемията, в АГ отделението са забранени свижданията и строго се спазват наложените противоепидемични мерки.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)