На Бабинден в Търново орисаха Емил, проплакал на 1 януари

Мисия

21-01-2021, 14:06

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По традиция на Бабинден в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ беше орисано първото бебе за 2021. Тази година това е Емил Йорданов Илиев, който проплака в 18:58 минути на 1 януари.

Емил е първа рожба в семейството на Ангелина Галунска и Йордан Илиев от град Дебелец. Малчуганът беше орисан от зам. кмета на Община Велико Търново Снежана Данева – Иванова и председателя на „Зонта клуб – Велико Търново“ д-р Йорданка Томова.

„Пожелавам на всички лекари да бъдат здрави, да бъдат все така всеотдайни към професията, която изпълняват и малко повече късмет през новата година“, пожела на екипа на АГ отделението, бащата на Бебе №1 Йордан Илиев.

Празникът беше отбелязан символично и при спазване на всички противоепидемични мерки.

„Акушерка на годината“ е Марияна Попова, която беше избрана след гласуване между всички работещи в отделението. Вече 36 години тя е отдадена на професията, като почти цялата й кариера преминава в областната болница.

„В началото, след като завърших работих две години по разпределение в Стражица. След това, с едно малко прекъсване до 1993 до 1996, когато бях в Либия се върнах и продължих да работя тук и до сега. На всички колеги, които горят в работата си мога да пожелая да са здрави, да продължават с желание да работят и много здрави бебета през тази година“, сподели акушерка Попова.

Един от обичаите на празника е измиването на ръцете на началника на АГ отделението от най-младата акушерка. Тази година това е Криста Диманова, която изпълните ритуала.

През 2020 година в отделението са проплакали 1003 бебета, от които 507 момчета и 496 момичета, а 18 са двойките близнаци. Този резултат за поредна година затвърди традицията във Велико Търново да проплакват над 1000 бебета.

„Дълго време работихме в редуциран състав. Някои колеги прекараха COVID инфекцията, а не малка част от акушерките минаха през COVID отделенията в нашата болница. Дадоха голям принос в лечението на пациентите с коронавирус. Въпреки това, ние не намалихме темповете. Ражданията си останаха същите, като в предишните години, гинекологичните операции също не намаляха. Най-важното обаче е, че успехите са същите“, заяви началникът на отделението доц. д-р Светлозар Стойков.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов