Празнуваме Бабинден

Велико Търново Лайф

21-01-2021, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите (които имат медицинско образование). Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов - на 8 януари.

Днешният празник се отбелязва тържествено в АГ отделенията на болниците и клиниките. Извършва се ритуала по измиване ръцете на акуширащите специалисти, като им се дарява сапун и кърпа. А тези, които с божията благословия и с тяхна помощ, сме добили децата си, отправяме своите най-дълбоки благодарности.

В нашата страна, когато медицински специалисти отпътуват всеки ден за чужбина, акуширащите лекари и акушерки, неонатолозите са едни от най-подценените кадри. Особено лошо е положението с акушерките, чиято професия е загубила много от престижа си, заплащането е изключително ниско, а средната възраст на акушерките е 49 години.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов