Международната майсторка Цвета Галунова участва в лагер на националния отбор по шахмат

Спорт

18-01-2021, 13:07

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На фона на всички рестрикции, трудности и липса на турнири периода 13-17 януари зарадва шахматната общност с едно хубаво и ползотворно събитие: разширените състави на националните отбори на България за мъже и жени се събраха в Асеновград на лагер-обучение, за да се подготвят за предстоящите важни първенства и Олимпиада. Организаторите от БФШ 1928 с председател д-р Руслан Тошев и домакините от хотел „Сани” и местният клуб „Асеновец 2006” се бяха постарали за комфорта и перфектните условия за работа на българските шахматисти.

Покани получиха десетте най-добри от всеки пол, от които шест жени и седем мъже се включиха в престижната подготовка. Силният пол бе представен от едни от най-елитните ни гросмайтори: Момчил Николов, Красимир Русев, Александър Делчев, Ивайло Енчев, Радослав Димитров и младите надежди Цветан Стоянов и Лъчезар Йорданов. Женската част бе представена от: Цвета Галунова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева, Виктория Радева, Надя Тончева и Елиф Мехмед. Занятията води ГМ Петър Арнаудов, който напътстваше българските национали в различните фази на играта, помагайки им да надграждат своите знания и умения за древната игра в продължение на 7-8 часа на ден.

„Изключително сме доволни от организацията и прекрасната идея да ни съберат на тренировъчен лагер, за да поработим заедно и да се сплотим като екип. Липсата на турнири през последните месеци се отрази много негативно върху нашата шахматна форма и вдъхновение за работа. Не е лесно да поддържаш искрата, когато в света се случват токова неприятни неща и ни е забранено или невъзможно да пътуваме и да се състезаваме. Тези няколко дни ни заредиха с нови сили и отново разпалиха силно желанието ни за тренировки. От свое име и от името на всички колеги и приятели, които присъстваха, искам да изразя огромната си благодарност към ГМ Петър Арнаудов, който бе подготвил прекрасни и разнообразни материали за работа, поздравявам го за отдадеността му към каузата на събитието и перфектно организирания тренировъчен процес. Благодарности отправям и, разбира се, към организаторите от БФШ 1928 за прекрасната и много ползотворна инициатива!”, сподели една от участничките - Цвета Галунова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)