Доц. Михов: С карта „Българин“ между 4 и 5 млн. българи ще имат съпричастност към Отечеството си

Животът

14-01-2021, 15:08

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На първо четене в НС бяха приети промени в Закона за българските лични документи. Законопроектът бе представен от народния представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов.

Създадохме възможност хората от български произход да имат право на лични документи. С тези промени бе подкрепена голямата идея – българите по целия свят да имат съпричастност към Отечеството си, коментира заместник-председателят на ВМРО доц. д-р Милен Михов,който е сред вносителите на законопроекта.

Предлаганите промени имат за цел да въведат специфична категория лични документи. Това е т.нар. карта „Българин“. Тя ще удостоверява самоличността и правото на пребиваване на територията на  Република България на българите, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на страната, и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната, коментира още Милен Михов.

Той припомни, че идеята за карта „Българин“ е защитена още през 2019г. пред Националния съвет за тристранно сътрудничество и вече е факт на първо четене.

Ние не внасяме този законопроект, за да си правим нов имидж. Щом го внасяме, значи има някакъв проблем Това е необходимост на стотици, хиляди хора, които са представители на традиционните общности зад граница. Тази карта „Българин“ е насочена към тях. Една от целите е и решаване на големия демографски проблем. Искаме да направим така, че сънародниците ни да видят, че не ги делим от България. Българите зад граница и общностите неслучайно са споменати и в Конституцията на Р България. Те трябва да се чувстват част от нашата държава, заяви доц. Михов.

Този личен документ ще важи само за територията на Р България. По различни статистики тези българи са между 4 и 5 млн.

Министерствата изготвят често своите становища на база своите чиновници. Чиновници, които единствено се интересуват от това как да имат по-малко работа. Нашата задача е да дадем повече работа на чиновниците и да дадем някаква перспектива на нацията си за развитие, посочи още народният представител.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов