Наслаждавайте се на световното изкуство, без да ставате от дивана

Велико Търново Лайф

09-01-2021, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обичате изкуството, но създалата се ситуация ви пречи да се насладите на световното богатство? Днес дори няма нужда да помръдвате от фотьойла си, за да разгледате някои от най-добрите световни музеи и галерии. Много от тях са на един клик разстояние, при това напълно безплатно. Последвайте линковете по-долу за ден в музея, без да излизате от дома си.

Станете част от ваша собствена “Нощ в музея” с виртуалните турове, които Националният природонаучен музей във Вашингтон предлага на сайта си. Можете да разгледате както внушителната главна зала, така и отделните секции, настоящите и минали изложби. Разгледайте го тук.

НАСА предлага виртуални турове на няколко от своите центрове - Центъра за проучвания Глен (разгледайте тук), Центъра за проучвания Лангли (разгледайте тук), а космическия център Хюстън има приложение с виртуални турове, добавена (обогатена) реалност и видео от историята на космическите експедиции (свалете от App Store или Google Play).

Ако опашките на Лувъра в Париж, ви се струват заплашителни (или просто скоро не ви се очертава никакъв Париж), сайтът на музея има секция с виртуални турове на някои от експозициите, включително на египетските артефакти. Разгледайте ги безплатно тук.

Дори и да сте в Рим за цяла седмица, няма гаранция, че ще успеете да видите Ватиканските музеи - опашките са пословични, а желаещите да видят на живо Сикстинската капела - повече отколкото е капацитетът й. Затова пък можете да разгледате подробно музеите, включително и капелата, в официалния сайт тук.

Платформата Google Arts and Culture пък предлага достъп до произведения от над 1000 музеи и галерии в света, сред които са Музея на Ван Гог, Галерия Уфици, Третяковската галерия, Музея на Фрида Кало, Музея на Акропола и много, много други.

За всяко произведение на изкуството има и допълнителна информация.

Разгледайте виртуално Галерия Уфици във Флоренция.

Разгледайте виртуално Британския музей в Лондон.

Разгледайте виртуално Музея на Акропола в Атина.

Разгледайте виртуално Музея Рейна София в Мадрид.

Разгледайте виртуално Музея на Фрида Кало в Мексико.

Разгледайте виртуално Третяковската галерия в Москва.

Разгледайте виртуално музея Метрополитън в Ню Йорк.

Разгледайте виртуално музея на Ван Гог в Амстердам.

Разгледайте виртуално музея Орсе в Париж.

Разгледайте виртуално Националния музей в Токио.

Списък на всички музеи, които можете да разгледате виртуално през платформата на Google Arts and Culture вижте тук.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)