Премиерът Борисов инспектира строителството на „Хемус“ между Боаза и Велико Търново

Животът

05-01-2021, 13:27

Снимка:

фейсбук Бойко Борисов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„2,2 милиарда лева сме дали за строителството на „Хемус“ през четирите години на мандата на правителството. Автомагистралата ще промени облика на Севера и Северозапада за няколко десетилетия напред“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който лично се увери в напредъка по изграждането на магистралата, която е неотменен и категоричен приоритет на правителството.

Премиерът облетя с хеликоптер трасето между Боаза и Велико Търново и посочи, че строителните екипи успешно се справят с трудностите, пред които се изправят на терен. „Нашите строители в момента работят на световна класа и то във времето на пандемията, докато много държави са в локдаун“, отбеляза министър-председателят.

Активно се извършва изграждането на многото съоръжения по магистралата, работи се на максимални обороти в участъците като този от пътен възел “Боаза” до пътен възел “Буховци”. Интензивно се строят първите 50 километра до Плевен. Около Велико Търново се извършват подготвителни дейности, а останалата част на „Хемус“ е на етап проектиране. Не спира работата и по останалите важни инфраструктурни проекти като пътя Видин-Ботевград, подчерта премиерът Борисов. Заедно с него бе министърът на финансите Кирил Ананиев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „По автомагистрала „Хемус“ се работи ускорено, а това означава, че българите ще пътуват много по-бързо, по–комфортно и по-безопасно. Бизнесът също ще бъде много доволен“, посочи финансовият министър Ананиев.

„За хората от Плевен, Ловеч и Търговище автомагистралата ще е богатство“, каза още министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изказа специални благодарности към археолозите, които изключително професионално са се справили със съхранението на откритите археологически находки в рамките на строителните дейности на „Хемус“. „След три-четири месеца ще видите каква ще бъде разликата, оставяме огромни обеми свършена работа, което ще доведе до развитието на туризма и бизнеса в региона“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че с добрите финансови показатели на България – с най-нисък дефицит и външен дълг в Европа, интензивно продължава строителството на всички важни инфраструктурни проекти в страната, които все повече ще подобряват живота на гражданите.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)