Напредва изграждането на АМ Хемус

Мисия

27-12-2020, 12:29

Снимка:

АПИ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По трасето на АМ „Хемус“ вече се полагат първите асфалтови пластове в участъка от Боаза до пътен възел „Дерманци“, при пресичането с третокласния път ІІІ-307 Луковит – Угърчин. Това е участък 1, с дължина 15,2 км, от поетапното изграждане на 134 км от автомагистралата между пътен възел „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе – Велико Търново, което стартира през април 2019 г. В момента в участъка между Боаза и пресичането с пътя Плевен - Ловеч, което е обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения. В 51,5-километровата отсечка ще има различни по вид големи транспортни съоръжения - виадукти, мостове, надлези и подлези. В участък 2, с дължина 19,2 км, който е от края на п. в. „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“, и в участък 3, с дължина 17,08 км - от п. в. „Каленик“ до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, и п. в. „Плевен“, се изпълняват земни и пътни работи, както и дейности по изграждане на големите съоръжения. 

В следващите три участъка от п. в. „Плевен“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и направа на временни пътища. За последните три участъка от АМ „Хемус“ – 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, продължават проучвателните дейности за изготвяне на технически проекти, съобразно договорените срокове. Строителството на в 16,3 км участък между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на територията на областите Шумен и Търговище напредва и се очаква да е готов до средата на 2021 г.

Цялостното изграждане на АМ „Хемус“ до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация. Автомагистралата ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов