Рецепти за Коледната празнична вечеря

Велико Търново Лайф

25-12-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Питки с крема сирене

500 гр брашно

40 гр мая

250 мл прясно мляко

100 гр олио

 

За пълнежа

100 гр масло

100 гр крема сирене

1 жълтък за намазване

 


Пълнена коледна тиква

Продукти:

1/2 тиква

2 глави лук

150 г свинско месо

150 г телешко месо

100 г кестени

50 г сушени кайсии

50 г стафиди

2 яйца

200 мл. прясно мляко

2 с.л. мед

сол

черен пипер

канела

олио

Начин на приготвяне:

Кестените се сваряват и обелват. Тиквата се почиства от семките. Намазва се отвътре с меда и се слага във фурната да се пече. През това време в нагорещеното олио се задушават свинското и телешкото месо. Щом полуомекнат, се добавят ситно нарязаният лук, кестените, предварително накиснатите в студена вода и отцедени стафиди и кайсии, нарязани на дребно. Сместа се посолява и подправя с черния пипер и канелата. Оставя се да се задушава под капак на слаб огън. Щом месото омекне, се снема от огъня и се оставя да изстине. Яйцата се разбиват с прясното мляко и се смесват с приготвената месно-плодова смес. С нея се напълва полуопечената тиква и се слага отново във фурната да се доизпече. Готова е, когато краищата й придобият златист цвят и повърхността на плънката получи апетитна коричка.

 

 

 

Коледни бисквити

брашно - 250 г

масло - 125 г меко

сол - 1 щипка

захар - 150 г

яйца - 1 брой

сол - 1/2 ч.л.

бакпулвер - 1/2 ч.л.

ванилия - 1 с.л. ванилова есенция

сладко - по избор, за слепване по желание

 

 

Смесете брашното, солта и бакпулвера. Отделно разбийте маслото с щипка сол и захарта до получаване на пухкава смес.

Добавете яйцето и ванилията и отново разбъркайте, докато тестото поеме яйцето.

Постепенно добавете брашното и замесете меко теста. Увийте го във фолио и сложете в хладилник за 2 часа.

След това разточете тестото на кора с дебелина около 6-7 милиметра. От нея изрежете желани фигурки с помощта на формички.

Наредете ги в намазнена тава, поръсете леко с кристална захар и сложете сладките да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.

По желание слепете със сладко една с друга някои от коледните сладки.

 

 

 

 

Предястие коледни играчки

сирене - 150 г краве

извара - 150 г

чесън - 1/2 скилидки

майонеза - 1 с.л. пълна

орехи - смлени

нар

маслини - без костилка

магданоз - дръжки

В купа се счуква на каша скилидката чесън (може да се използва и чесън на прах).

На едро ренде се настъргва сиренето и се слага при чесъна. Към тях се прибавя изварата и майонезата. Всичко се обърква добре на гъста каша.

С ръце се взема от сместа и се оформят топчета, които се овалват в смлени орехи или се набождат със зрънца нар.

На маслините се изрязват двете крайчета и се бодват във всяка топчица.

За ушенцата на разядката се използват дръжки от магданоз.

Предястието коледни играчки е готово.

 

 

 

Празнична баница с късмети

Продукти:
1 кг брашно
1 чаена чаша вода
3-4 с. л. олио
2 с. л. оцет
125 г – 1 пакетче масло
300 г сирене
100 г извара (ако нямате заменете с увеличени пропорции сирене и кисело мляко)
6 яйца
3 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол

Приготвяне:
Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете да отпочине тестото 20-30 минути, след което разделете на питки, колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата.

За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора.

За да се завърши баницата в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа докато изстине.

******

 

 

Коледна салата

Продукти:
300-400 г катък
10-15 печени пиперки
чесън – 4-5 скилидки
сол
кисело мляко
царевица около 300 г

Приготвяне:
Приготвяне: 

Царевицата се сварява, чушките се нарязват на парчета и се прибавят към царевицата, чесънът се счуква с оцет и сол и се прибавя. Цялата смес се разбърква и към нея се прибавя катъкът, смесен с малко кисело мляко, ако е много гъст. Овкусява се със сол и черен пипер.

 

Кебап с праз и зелева чорба

Продукти:
Продукти:
1 кг свинско месо
2 стръка праз
1 ч. ч зелева чорба
черен пипер
червен пипер
сол
чубрица на вкус
олио за запържване

Приготвяне:

Месото се нарязва на хапки и се запържва в олиото. Към него се прибавя нарязания на ситно праз. След като той се задуши, се прибавят червеният пипер и зелевата чорба. Ястието се оставя да ври на тих огън. Накрая се овкусява със сол, черен пипер и чубрица.

 

Коледна капама

Приготвяне:
Дъното на голям глинен гювеч се покрива с тънко нарязани филийки пушена сланина. Реди се най-напред един ред сурови сармички, втори ред осолени свински пържоли, трети ред напълнени червени сухи чушки – плънката е като на сармичките (лук, кайма, ориз и подправки), четвърти ред сръбска или някаква овкусена наденица (по ваш избор), следващия ред осолени и попиперени парчета телешко месо(нетлъсто) и последния ред пилешки или пуешки бутчета (натрити с натрошени кубчета “Маги-пиле”).
Капамата се завива със листа кисело зеле,1 с. л. масло или маргарин и 1чаша (200 г) бяло вино,2-3 листа дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Пече се отначало на силна фурна около 30-40 минути, след това се оставя на тих огън около 2 часа.
При сервиране във всяка порция се поставя по 1 бройка от всички продукти, може да се сервира с картофено пюре или друга гарнитура по желание.

 

 

Сарми по родопски

Продукти:
500 гр телешко месо
1 чаена чаша едро смлени орехови ядки
1 кафена чаша стафиди
1 глава стар кромид лук
150 гр пресни гъби
1 чаена чаша олио
1 голяма кисела зелка (не харесвам зелеви сарми и вместо кисела зелка правя сармите по родопски с лозови листа)
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Месото се сварява в подсолена вода. Нарязва се на ситно. В сгорещеното олио се задушават лукът и почистените и нарязани на ситно гъби. Добавят се месото, стафидите, орехите, солта и черният пипер. Сместа се омесва и се увиват в зелевите листа сармите, които плътно се подреждат в тенджера. Затискат се с порцеланова чиния и се заливат с топла вода. Сваряват се до готовност на умерен огън.

 

Шоколадови трюфели

Продукти:
250 г черен шоколад
200 г кондензирано мляко
60 г бадеми
2-3 с. л. бренди
3 с. л. какао

Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня и се смесва с кондензираното мляко. Добавят се натрошени препечени бадеми и брендито и сместа се разбърква. Слага се в хладилника за няколко часа да се стегне добре. Гребва се с лъжичка и се оформят малки топчета, които се овалват в какаото. Трюфелите се поставят в книжни капсулки за шоколадови бонбони и до поднасянето се държат на студено.

 

 

Коледен сладкиш без брашно

Продукти:
2 ч. ч. овесени ядки – най-добре фини овесени ядки
200 мл хладко прясно мляко
150 г краве масло (половин масло от големите)
2 ч.ч. кафява захар
2 ч. ч. смлени орехови ядки
1 ч. л. сода бикарбонат
4 яйца
конфитюр по избор
есенция
стафиди
шоколад за глазура

Приготвяне:
Овесените ядки се заливат с млякото и се оставят да набъбнат. Маслото се разбива на пяна заедно със захарта и яйцата. Добавят се смлените орехови ядки, стафидите, есенцията и содата. По избор може да сложите и някакво сладко. Всичко това се разбърква добре, слага се в подходяща тавичка и се пече в умерена фурна на 180-200 градуса за 30-35 минути.
След като изстине се залива с разтопената на водна баня шоколадова глазура с малко масло и се оставя да стегне в хладилника.

 

Пълнен гювеч по бургаски

Продукти:
първи ред в гювеча – свински вратни пържоли
втори ред – пилешки пържоли от бут
трети ред – наденица свинска сурова
четвърти ред – най-отгоре се слагат сарми пълнени с ориз и кайма, също чушки пълнени с кайма и ориз
за 10 човека
1 кг пържоли вратни свински
1 кг – пилешки пържоли от бутче
0,800 г сурова наденица



Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"