Да приготвим трапезата за Бъдни вечер /рецепти/

Животът

24-12-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празничен ошав за Бъдни вечер

Продукти:
1 л вода
50 г сушени сливи
50 г сушени кайсии
50 г сушени круши
50 г сушени ябълки
2-3 зрънца карамфил
1 щипка канела
3 супени лъжици кафява захар

Приготвяне:
Измийте плодовете. Накиснете ги в студена вода за около 2 часа, за да омекнат. Изплакнете ги и ги поставете в дълбока тенджера. Залейте с литър вода. Нека водата да заври на средна температура. Добавете захарта, канелата и карамфила. Нека ври още няколко минути, докато захарта се разтвори напълно. Ошавът се сервира горещ на празничната трапеза.

 

 

Тиквеник (за Бъдни вечер)

Продукти:

200 г брашно
500 г тиква
100 г орехи
100 г вода
100 г олио
150 г захар
лъжица канела

Начин на приготвяне:

Направете тесто от брашното и водата и разточете 5 кори. Сварете и обелете тиквата от кората. Поръсете със захар, счукани орехи и канела и след като изстине го наредете по корите без най-горната. Изпечете го в умерена фурна и го поръсете с пудра захар.

 

 

 

Жито варено за Бъдни Вечер

Продукти:
250 г жито (грухана пшеница)
вода
5-6 суп лъж мед или около 100 г пудра захар
100 г орехови ядки
опция: стафиди около 50 грама, кората на 1 лимон, канела

Приготвяне:
Житото се измива и залива с вода. Оставя се да престои една нощ или се вари на слаб огън около два часа (докато се свари). След сваряването се оцежда от водата, поставя се в дълбока купа и се добавят мед или пудра захар, смлените на ситно орехи, лимоновата кора настъргана на ситно, по желание канелата или стафидите.

 

 

Зелеви сарми постни

Продукти:
1 кисела зелка,
2 глави лук,
1/2 чаена чаша олио,
1 чаена чаша ориз,
сол,
черен пипер,
чубрица.


Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата или с фолио. Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е много кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

 

Зрял фасул с цели главички лук

Продукти:
червен зрял фасул – 350 г
70 мл олио
10 главички кромид лук
1 морков
2 пиперки
1/4 глава целина
1 с. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер
сол, чер пипер
магданоз

Приготвяне:
Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода 5-6 часа. Слага се да заври за 10 мин. и водата се отцежда. Отново се измива фасула, залива се със студена вода и се вари до полуготовност. В друг съд се сипва олиото и леко се запържват нарязаните моркови, целина и пиперките за около 5 мин. Сипва се от водата в която е врял фасулът, прибавят се целите главички лук, солта, черният пипер и джоджена. Когато лукът поомекне се прибавя фасулът и се вари до готовност. Накрая се поръсва с нарязания магданоз.

 

 

Постни пълнени чушки за коледната трапеза

Продукти:
6-7 чушки за пълнене (замразени или сушени)
500 г ориз
1 кафена чаша доматено пюре
1 глава кромид
червен пипер, черен пипер, кимион, джоджен и сол на вкус

Приготвяне:

Оризът се изпържва с кромида. После се слага червеният пипер и доматеното пюре. Накрая се слагат подправките.
Чушките се пълнят без да се тъпчат, защото оризът в последствие ще набъбне. Може да се варят или да се изпекат във фурна.

 

Боб с леща на фурна

Продукти:

1 ч.ч. боб

1 ч.ч. леща

2 моркова

400 г домати

2 с.л. олио

2 с.л. брашно

1 с.л. чубрица

сол

Начин на приготвяне:

Морковите се нарязват на кубчета и се сваряват заедно с лещата. Бобът също се сварява. Продуктите се подправят с чубрица и сол на вкус, разбъркват се и се поставят в тавичка. Заливат се с настърганите домати и олиото. Брашното се разтваря във вода и с него също се залива ястието. Необходимо е течността само да покрива продуктите. Ястието се пече до готовност (40-50 минути) в умерена фурна.

 

 

 

 

Боб на фурна с броколи

Бобът е популярен продукт, много подходящ за трапезата на Бъдни вечер. Тази рецепта, която ви предлагаме по-долу, е малко по-различна от класическата, защото в нея има броколи. Не я пропускайте, защото е много, много апетитна!

Продукти:

 

1 ч.ч. боб

1/2 глава броколи

2 морковa

2 домата

6 с.л. зехтин

2 щип. чубрица

1 с.л. червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Бобът, броколите и морковите се сваряват поотделно до омекване, като броколите се накъсват на розички, а морковите се нарязват на дебели колелца. Зеленчуците се отцеждат и смесват. Към тях се добавят настърганите домати, зехтинът и подправките. Ястието се разбърква и поставя в тавичка. Запича се в умерена фурна до готовност. Много е вкусно и подходящо за празнична трапеза.

 

 

 

Колачета

Продукти:

2 кг брашно

4 яйца

60 г мая

1/2 л. мляко

1 опак. ванилия

1/2 л. топла вода

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

1 опак. масло

300 г сирене

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в хладко прясно мляко. Брашното се изсипва на купчина с връх върху повърхността, на която ще се меси. Оформя се кладенче, в което се изсипват разбитите яйца, (част от тях се запазва за намазване). Добавят се прясното мляко, маята, топлата вода, солта, захарта и ванилията. Омесва се гладко тесто. При необходимост се добавя още брашно. Тестото се оставя на топло да втаса. Щом удвои обема си, се разточва на кора. Поръсва се с парченца размекнато масло и натрошено сирене. Отново се омесва и разделя на 8-10 части. Всяка част се оформя като руло с дебелина 3-4 см. Краищата на всяко руло се усукват и събират, за да образуват затворен кръг. Колачетата се нареждат в намазнена и набрашнена тава, а по-добре - в сач. Намазват се с помощта на четчица с останалата яйчена смес и се пекат, докато бухнат и се зачервят.

 

 

 

 

Баница с кисело зеле

Необходими продукти

1 глава кисело зеле
1 ч.л. червен пипер
1 кг брашно
300-400 мл олио
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
1 с.л. оцет

 

Начин на приготвянe

Нарязва се  зелето и се задушава в олио. След като се свали от огъня, се слага червеният пипер и се разбърква. Замесва се тесто от брашно, 400-450 мл хладка вода, сол, олио и оцет. Накъсва се на 6-7 топки, покриват се с прегъната на две кърпа, като горната част е мокра, а долната – суха. Оставят се тестените топки да починат 20 мин. Всяка една от топките се разточва на тънък лист. Поръсва се обилно с плънката, навива се на руло. Подреждат се всички кори спираловидно в тава за печене. Пече се на 220 градуса около 30-40 мин.

 

  

 

Леща чорба по манастирски

Необходими продукти

200 г леща

3 супени лъжици олио

1 глава лук

1 морков

1/4 глава целина

2 домата

5-6 скилидки чесън

1/2 връзка джоджен

1/4 връзка магданоз

оцет и сол на вкус

 

Начин на приготвянe

Лещата се почиства, измива и залива със студена вода. Лукът се нарязва на дребно, а морковите и целината на кубчета, скилидките на чесъна се обелват и поставят цели в съда заедно с олиото и джоджена. Ври на умерен огън. Десетина минути преди окончателното сваряване на лещата се прибавят доматите, нарязани на дребно. Посолява се на вкус. След свалянето от огъня чорбата се поръсва със ситно нарязания магданоз. Поднася се с оцет на вкус.

 

 

Содена питка за Бъдни вечер

 

Продукти за малка содена питка:
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч л. захар
3 с.л. зехтин
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. хлябна сода
500 гр. брашно
За голяма продуктите се удвояват.

Начин на приготвяне:
Хлебната сода се погася в лимоновия сок и се слага във водата. Добавя се мазнина, сол и захар. Брашното се пресява предварително и се прибавя към течността лъжица по лъжица, като едновременно се разбърква, докато запоне да се отделя от съда. След това посипете брашно върху плота, извадете тестото върху него и започнете да месите като постепенно прибавяте брашно от всички страни. 
Готовото тесто не бива да е нито твърдо, нито прекалено меко. Не трябва да лепне по ръцете. Отделете малка част от тестото за декорация, останалото оформете на питка и поставете в нея паричка (предварително измита и завита в алуминиево фолио)
Тестото за декорацията направете по-твърдо с малко повече брашно. След това оформете фигурките. Поставете питката в тава, намазана със зехтин. Напръскайте с вода и залепете декорацията. Намажете фигурките със зехтин и сложете питката във фурната.
Пече се до готов вид, а когато заприлича на изпечена се напръсква с вода и се завива с кърпа върху решетката.

 

 

 

 

 

Домашна лесна баклава

Продукти:
1 пакет кори за баница
1 пакет масло 125 грама
около 1 и половина чаша орехови ядки
1 пакетче ванилия
3 чаени чаши захар
2 чаени чаши вода

Приготвяне:
Корите от 1 пакет разделете на две. Поръсете едната половина кори отгоре с 1/3 от разтопеното масло и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете така и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри 2-3 см) хапки, които поставете обърнати вертикално в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете баклавичките в умерена фурна (180 градуса) за около 20-25 минути – до зарозовяване.
След като изстинат в тавичката излейте топъл захарния сироп – от захарта, водата и ванилията. Оставете да изстине. Поднесете по желание гарнирано със сметана или сладолед.

************

Греяно вино

Продукти:
1/2 л червено вино
1/2 л вода
1 пакетче черен чай
1 пръчка канела
1 щипка захар
1 лимон
1 портокал
малко карамфил

Приготвяне:
Портокалът и лимонът се обелват като се отстранява и тънката бяла ципа т. к. тя е горчива. Завираме 1/2 л. вода и в нея пускаме пакетчето черен чай. Вземаме 1 стерилна марля от аптеката и в нея слагаме натрошената канелена пръчка, карамфила и 2-3 ивички кора от лимона и портокала. Завързваме марлята. Сипваме виното в една тенджера и пускаме завързаната марля. Затопляме до 90 градуса, но внимаваме да не заври. По желание разреждаме с малко от черния чай. Подправяме със захар или мед и оставяме да престои около 20 минути. Сервираме топло.

***********

 

 

Греяна ракия

Продукти:
200 мл гроздова ракия
1-2 ч. л. мед
1/4 ябълка, нарязана на кубчета (може и портокал, или друг пресен плод)

риготвяне:
На слаб огън в джезве се загрява медът до втечняването му. Налива се ракията на тънка струйка, разбърква се добре. Когато почне да завира се маха от котлона, прибавят се парченцата ябълка и съдът се похлупва с капак за 1-2 минути. Греяната ракия се сервира преди да е изстинала.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов