Министър Вълчев: Кадровият дефицит в образованието ще бъде преодолян през 2026 г.

Мисия

22-10-2020, 11:55

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приключи трупането на приходи от вузовете чрез занижаване на критериите, каза във Велико Търново министърът

Кадровият дефицит в сферата на образованието ще бъде преодолян до 2026 година. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва във форум, касаещ преодоляването на стреса сред педагогическия персонал.

Има възрастово изкривена структура в образователната сфера, като средната възраст е 48 години при нормална 41. До 10 години 38% от работещите ще са в пенсионна възраст, вместо нормалните 25%, подчерта министърът. Затова Министерството на образованието е успяло да увеличи приема във висшите училища в педагогическите специалности, като тази година безплатни станаха направленията „Педагогика на образованието по…”, където е най-големият кадрови проблем в училищата. Красимир Вълчев подчерта, че има липса на преподаватели по математика, информатика, химия и физика.

„Качеството при подготовката на педагогически специалисти е предизвикателство. Пострада авторитетът на висшето ни образование. Факт е, че вузовете я карат по инерция, учебните планове са заложници на това някой да трупа норматив… Причини за пониженото качество са и масовизацията на приема, занижените критерии, с които университетите се конкурират, но трупането на приходи по този начин вече приключи.” – подчерта министър Вълчев.

От следващата година ще се повишат заплатите не само на учителите, но и на университетските преподаватели, като асистентската заплата става 1300 лв., главен асистент ще получава 1400, доцент – 1500, а 100 лв. отгоре ще вземат професорите. Милиард 380 милиона лв. е завишението тази година в бюджета за образование у нас, допълни министър Красимир Вълчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов