Търновският куклен театър ВЕСЕЛ отново участва в международен фестивал

Велико Търново Лайф

14-10-2020, 08:00

Снимка:

театър Весел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

           Преди дни екипът на Театър ВЕСЕЛ се завърна от поредно участие в театрален форум, фокусирал в афиша си емблематични театрални формации и заглавия, представяни във фестивални програми по цял свят. Това е четвъртото фестивално участие за търновските кукленици през настоящата 2020 година. След участията си с „Пингвинчето Фраки“ в Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ във Велико Търново, „Телефон 112...Позвъни!“ в Куклено-театралния фестивал „Дни на куклите“ в Бургас и „Храбрият оловен войник“ в Националния театрален фестивал „Рачо и Дешка“ в Габрово, търновските театрали се представиха в Деветото издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“.

            В продължение на седмица спектакли на Компания „Дерида“ (София), Център за изкуства „За Родопите“(Бостина), Организация за алтернативно изкуство „36 маймуни“ (София), Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“(Смолян), Театър „Кредо“ (София), Мануела Саркисян (Варна), Фондация „Арте Вива“(София), Театър „Трио“ (Бургас), Театър „Корсар“(София) и Театър „Карлсон“(София) бяха представени във фестивалната програма в Смолян и региона. Детската публика се наслади на заглавия като „Малкият принц“, „Каквото направи дядо, все е хубаво“, „Неродена мома“, „Приключения опасни със герои сладкогласни“, а младежката – на спектаклите „Синтетики“, „Хартиени истории“, „Дом за овце и сънища“, „Концертът“.

           Театър ВЕСЕЛ получи специална покана за участие от селекционера и директора на фестивала Петър Тодоров. Спектакълът „Пингвинчето Фраки“, избран за фестивалния афиш, зарадва и зрителите на Златоград, Баните, Момчиловци, Давидково и Търън. Постановката на Театър ВЕСЕЛ е дело на Веселин Василев, сценографията – на Лидия Къркеланова, музиката – на Димитър Паперов. Срещата с малките зрители от Родопския край е вълнуваща и силно емоционална за актьорите Елка Баланова и Веселин Василев.

           Предстои и откриването на поредния сезон от проекта „Съботни спектакли за семейна публика“ на сцената на Театър ВЕСЕЛ в читалище „Искра“ в старата столица. Първите поканени спектакли са на куклените театри от Габрово и Бургас и на Драматично-куклен театър Силистра.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов