Продължава разкриването на крепостта „Калето“ в Свищов и почистването около нея

Мисия

10-10-2020, 10:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

      Успоредно с втория етап на разкопките при крепостта „Калето“ в Свищов продължават дейностите по почистване и разкриване на района в историческата местност. В момента, в крайдунавския град се извършва санитарна сеч и се премахва всичката храстова растителност в близост до крепостта, за да се открие подходът към нея и да се създадат благоприятни условия за изграждане на един чудесен парк, чиито акцент ще бъде археологическата забележителност.

По думите на проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките в Свищов, още в първия етап на разкриване на крепостта са открити десетки находки, свидетелстващи за разцвета на този важен град за Второто българско царство. А от средновековните документи е известно, че тя е една от последните крепости на великия български цар Иван Шишман, бранила се до последна капка кръв срещу турските завоеватели.

След приключване на дейностите по разкриване, реставриране и консервиране на крепостта, която се намира буквално в центъра на града, усилията на общинското ръководство ще продължат в посока развитие на културния туризъм и създаването на привлекателен туристически продукт, разкриващ историческата значимост на крепостта за всички българи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов