Избраха Ева Майдел за координатор на групата на ЕНП в комисията за развитие на технологиите

Животът

10-09-2020, 12:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) беше избрана за координатор на групата на ЕНП в новосъздадената специална комисия на Европейския парламент за развитие на технологиите.

„В следващите 12 месеца ни предстои тежката задача да предложим мерки на европейско ниво, които да увеличат доверието на гражданите в нови технологии като изкуствен интелект и роботика, като ги направим по-предвидими и сигурни за използване. Трудно ще създадем европейски Фейсбук или Амазон, но имаме шанс да допринесем за появата на следващия технологичен гигант в нова сфера. Нужно е да прилагаме единни за целия ЕС стандарти и морални правила в развитието на изкуствения интелект. Така, от една страна, ще осигурим предвидимост на бизнеса, от друга, ще гарантираме, че технологиите работят в услуга на обществото, а не са инструмент за зловредни действия“, заяви след избирането си Ева Майдел, която е единственият български представител в специалната комисия.

В отговорностите на Ева Майдел като координатор на евродепутатите от ЕНП в комисията влизат съгласуване на обща позиция на групата по ключови въпроси, организация на дневния ред и приоритетите на комисията заедно с координаторите на останалите политически групи, разпределение на работата сред членовете от ЕНП.

„За да гарантираме, че широкото навлизане на технологиите в ежедневието ни е ориентирано към и в полза на човека, ще начертаем план от мерки, които да бъдат предложени за европейско законодателство. Трудностите при регулиране на толкова нова материя идват от риска да не задушиш иновациите с тежка бюрокрация. Затова като най-голямата политическа група в Европа, която винаги работи за стимулиране на предприемачите, ще следим да няма прекомерни ограничения“, допълни Ева Майдел.

Новата комисия има 33 членове и ще работи 12 месеца след първото си заседание. Тя трябва да представи оценка, в която се определят общите цели на ЕС в средносрочен и дългосрочен план и която включва основните стъпки, необходими за тяхното постигане, включително пътна карта за „Европа, подготвена за цифровата ера“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)