Църквата почита Св. 3628 мчци в Никомидия

Животът

02-09-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Св. Мамант бил син на християни, които били наказани заради вярата си. Момченцето им било отгледано от вдовицата Амия, която го посветила в учението Христово. При гонението срещу християните император Аврелиан поискал Мамант да се отрече от Бога, но той отказал. Разярен от непокорството му, императорът му наложил тежки изпитания, но Мамант винаги оцелявал. Мъченическият живот на Мамант завършил през 275 г. в пещера, където ставали много чудеса.

В памет на 3618-те мъченици, пострадали в Никомидия

При царуването на римските императори Диоклетиан и Максимиан в Никомидия пострадали за Христа 3618 мъченици, дошли от Александрия.

След убийството на свети Петър, архиепископ Александрийски, убийците му повярвали в Господа, заедно с всичките си домашни и с много други, желаещи да умрат за Христа. Вземайки със себе си жените и децата си и всичките си близки, те доброволно отишли в Никомидия на мъчение за Христа и се явили пред царя, възкликвайки: "Ние сме християни!".

Като чул това, Диоклетиан се смутил и отначало посредством ласкателства ги увещавал да се отрекат от Разпнатия, но когато те не се подчинили, заповядал на войниците да ги посекат пред него с мечове и да хвърлят телата им в планинските пропасти.

Много години по-късно честните мощи на светите мъченици били намерени, поради последвалите от тях чудеса.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов