Осем училища в областта получават над 22 000 лева по национална програма на МОН

Мисия

08-08-2020, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Осем училища в област Велико Търново ще получат 22 238 лева за активно включване на родители в училищния живот. Това става по Националната програма „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“ на Министерството на образованието и науката. Целта на програмата е насочена към изграждане на партньорство и взаимно доверие, уважение и толерантност между родители, учители, ученици. Водещото е желанието на родителите да се включат в училищния живот на децата им.

 

Целта на програмата е насочена към привличането на родителите в училищния живот на децата им за допринасяне на по-лесната адаптация и социализация на учениците в училищната среда; за превръщането на училището в подкрепяща, приемна, безопасна и желана среда за преживявания и учене на учениците; за развиване на положително им отношение към ученето и редовното им посещение в училище.

Формирането на децата като личности ангажира всички, които в различна степен са свързани с отглеждането и възпитанието им. Пряко ангажирани с този процес са родителите и учителите. Сътрудничеството между родителите и училището, основано на положителна комуникация, ще допринесе за по-добрата адаптация и социализация на децата в учебната среда и ще повиши степента на важност за детето на училището и образованието. Привличането на родителите като активни участници в училищния живот на децата им ще изгради по-стабилна връзка между родител-учител-училище в посока на доверие, уважение и толерантност между трите страни. Изграждането на партньорство между родителя, училището като институция и учителя като най-близък до децата в този период е от съществена необходимост всяко дете да развие своя потенциал.

Допустими за кандидатстване бяха всички държавни и общински училища на територията на Република България, в които се обучават ученици в начален и/или в прогимназиален етап от степента на училищното образование (от I до IV клас и/или от V до VII клас).

 

В община Велико Търново финансиране ще получат училищата в Килифарево и в село Самоводене. Останалите са СУ „Цветан Радославов”, ОУ „Филип Сакелариевич” и СУ „Димитър Благоев” в Свищов, Начално училище „Цани Гинчев” в Лясковец, ОУ „Св. Климент Охридски” във Виноград, Стражишко, и ОУ „Св. Климент Охридски” в Павликени.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов