IX Етърски ученически гвардейски отряд с първа представителна проява в страната

Животът

03-08-2020, 11:02

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По покана на Община Брезово IX Етърски ученически гвардейски отряд с ръководител Евгени Коев при ПГТ „Д-р Васил Берон” Велико Търново взе участие в поклонението, организирано по повод 152 години от смъртта на славния български войвода Хаджи Димитър на връх Къдрафил в Средна гора над с. Свежен.

Четиринадесет от участниците в отряда, водени от своя ръководител, съвместно с представителната част от 61 механизирана бригада в гр. Карлово, формираха  почетния строй по време на поклонението. Младите гвардейци от ПГТ „Д-р В. Берон“ се поклониха пред гроба на войводата и посетиха мястото, където преживява последните дни от живота си Хаджи Димитър.

За участието си в станалото вече традиционно поклонение, организирано от община Брезово, представителите на великотърновската Гимназия по туризъм получиха благодарност лично от кмета на общината Христо Енков и от проф. Пламен Павлов, един от радетелите за организиране и провеждане на поклонението. Представителите на Велико Търново бяха поощрени с  групова грамота за отряда и индивидуални грамоти. Насладиха се на специалната куртурно-познавателна програма с посещение на близкия връх „Самодивски камък”, подготвена от любезните домакини.

По време на честването на връх Къдрафил наблюдаваха интересни  исторически възстановки на последната битка на четата на Хаджи Димитър, възстановка на пренасяне на ранения войвода от връх Бузлуджа до Средна гора, която тази година е осъществена експериментално за първи път с реално преминаване на целия маршрут, и възстановка на помощта, която оказва местното население за прикриване, подпомагане и лекуване на Хаджията.

Изпълненият с преживявания ден за младите гвардейци продължи с посещение на къщата и музея на Христо Ботев в гр. Калофер. Учениците от Гимназията по туризъм бяха посрешнати от екскурзоводите и уредниците на музея, които ги запознаха с основни моменти от живота и делото на Христо Ботев. Облечени в официалната си униформа участниците в отряда направиха поредица от  снимки пред къщата на Ботев, музея на поета-революционер и паметника на войводата, към които се присъедииха и случайно присъстващи деца, посетители на музея, желаещи да имат спомен с батковците и какичките – гвардейци.

Програмата за деня продължи с посещение на храм-паметника на Националния парк-музей Шипка, където представителите на IX Етърски ученически гвардейски отряд бяха посрещнати лично от директора на музея Чавдар Ангелов, който подари за спомен национален флаг за отряда и по една книга за българските опълченци на всеки от участниците. Първата проява в страната приключи изключително успешно и ползотворно и вече са в ход следващите планове за участия.

        



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)