Отпускат още четвърт милиард за здравеопазването

Животът

28-07-2020, 12:25

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще се вдигнат заплатите на медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса

До края на 2020 г. ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на четвърт милиард лева в системата на здравеопазването. Ще има увеличение на заплатите на медиците. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.
Считано от 1 август с 30% ще бъдат увеличени възнагражденията на медиците, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, като за това са осигурени 12,4 млн. лева и мярката ще достигне до 6000 човека.
"Тази мярка осигурява добро заплащане на хората на първа линия. Устойчивостта ѝ е гарантирана и през 2021 г.", обясни министър Ангелов.
11,3 млн. пък ще бъдат отпуснати на 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19. Общинските болници ще получат допълнителен ресурс от 19 млн. лева.
В бюджета на Здравната каса ще влязат допълнително 126 млн., с които ще бъдат увеличени всички клинични пътеки със средно 10%. Това ще доведе до увеличение на приходите в 350 болници и до възможност за повишаване на заплатите на медиците.
Отделно всички служители в системата на здравеопазването, които са на първа линия, ще получават по 1 000 лв. допълнително към заплатите си до края на 2020 г. Ресурсът, осигурен за това, е в размер на 107 млн. лв. за следващите 5 месеца. За служителите на първа линия са осигурени туристически ваучери на стойност 210 лв. 
Здравният министър увери, че ще продължава да се закупува и апаратура за лечебните заведения и лични предпазни средства за медиците. До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници, съобщи още Костадин Ангелов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)