Разрешава се експерименталното лечение за болни без алтернатива

Животът

16-07-2020, 15:55

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Медикаментите, обаче, няма да се поемат от НЗОК

На пациентите, които страдат от заболяване, за което са приложени всички възможни медикаменти, но те не дават резултат и друга алтернатива няма, лекарите вече ще могат да изписват лекарства, за които има данни, че могат да повлияят, но не са доказани. Това решиха депутатите, които днес приключиха с разглеждането на промeни в Закона за лекарствата на второ четене.

Става дума за вид експериментално лечение с медикаменти, които са минали клинични проучвания и са разрешени за употреба у нас, но ще се прилагат за заболяване, което не присъства в характеристиката им с показания. В повечето случаи това се отнася за онкологичните заболявания.

Това лечение ще се назначава от комисия от трима лекари по специалността и ефектът му ще се наблюдава от тях, като всяко развитие ще се докладва на медицинския надзор.

Прилагани в такива условия обаче, лекарствата няма да се покриват от здравната каса, а от болницата или от пациенти.

 

Този, който умишлено увреди своето или чуждо здраве, включително след употреба на алкохол и наркотици, вече ще бъде задължаван да възстановява средствата за своето или лечението на пострадалия, решиха още депутатите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов