IV-то издание на ШФ „Търновско царство” се радва на 120 участници от страната и чужбина

Спорт

01-07-2020, 09:43

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организаторите изказаха сърдечни благодарности на Великотърновския общински съвет за съдействието

Във Велико Търново се проведоха пет различни състезания, част от шахматния фестивал „Търновско царство”. Имаше „А”, „В” и „С” турнири, където участниците се разпределиха по възрасти, а контролата за игра бе 30 минути + 30 секунди на ход. Това даваше достатъчно време на участниците, за да изиграят качествени партии. В допълнение се проведе открит блиц турнир и конкурс по решаване на шахматни задачи. Общият брой на участниците в мероприятията бе над 120. Наградният фонд на турнира бе в размер на няколко хиляди лева, а за децата имаше 16 купи, 48 медала, десетки предметни награди, ваучери за безплатни тренировки и лакомства, осигурени от генералните спонсори на Фестивала.

Победител в открития „А” турнир стана международният майстор и професионалист от София Сашо Николов. Второто място зае шахматистът от Бургас Цветомир Ангелов, а третото място завоюва младата надежда на шабленския шахмат Явор Николов. Първа награда в категорията на рейтинг до 1900 взе Георги Галунов.

В „В” турнира за деца от 12 и 14 години първото място бе разделено от Григорий Смирнов (Варна) и Васил Кондов (Сливен). Представителят от северното ни черноморско крайбрежие обаче бе победил в личната среща, което му отреди шампионската титла в генералния турнир и купата до 14 години. Третото място в големия турнир и в същата възрастова група бе за плевенската талантлива шахматистка Нора Рашева. При големите момичета купата заслужи Стефани Чучукова, а при 12-годишните купата вдигна Мила Баклова от София. В групата на 12-годишните момчета борбата бе много оспорвана, но в крайна сметка със злато се окичи гордостта на радневския шахмат Божидар Тилев. Среброто отиде в ръцете на представителя на домакините от ШК „Асеневци” Мартин Кънчев, който показа изключително качествена игра по време на целия фестивал. Третото място отиде в Плевен при Теодор Цветанов.

В група „С” – турнира на най-малките, столичанинът Александър Атанасов зае еднолично първото място в генералното класиране, както и в своята възрастова група до 10 години. Последва го неговият съгражданин Емил Узунов, а с бронз се окичи представителят на домакините от „Асеневци” Данаил Боев. При 10-годишните момичета купата вдигна Натали Цанева от Плевен. При момчетата до 8 години триумфира Божидар Михайлов от Пловдив, а купата за най-малки момичета заслужи Вяра Петкова, една от най-новите надежди на търновския шах. Вяра започна да тренира онлайн с началото на извънредната обстановка. Започвайки от нулата, с много упоритост три месеца по-късно тя е носител на престижна купа.

Освен трите основни турнира, част от програмата бе и конкурс по решаване на шахматни задачи. 27 деца на различна възраст се включиха в надпреварата, която се проведе вечерта на  26-ти юни. С най-много решени задачи и награда професионален шахматен часовник бе Нора Рашева от Плевен. Последваха я Васил Кондов и Стефани Чучукова.

След изиграването на редовните парии от втория ден се проведе и блиц турнир на контрола 3 минути + 2 секунди на всеки ход. За втори път на фестивала триумфира мм Сашо Николов. Приятната изненада за „Асеневци” бяха двете купи в категориите на 8 и 12-годишните момчета. Максимилиан Пренгов и Мартин Кънчев триумфираха в своите възрастови групи, показвайки много стегната и отговорна игра. И двете момчета тренират всеки ден в онлайн училището на „Асеневци”, като Марти е вече опитен състезател, докато за Макси това бе първи шахматен фестивал. „Много приятно ни зарадва Макси тъй като той е едва на 6 години и тренира само от три месеца, при това онлайн, а вече в играта му личат познания и задълбоченост.” – отбелязаха неговите треньори и ръководители на „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

По време на игра бяха стриктно спазени всички противоепидемични мерки, като на играчите се осигури спокойствие, за да могат да се съсредоточат в партиите си.

Организаторите на турнира изказаха сърдечни благодарности на Великотърновския общински съвет в лицето на неговия председател Венцислав Спирдонов за съдействието, което оказа в хода на организацията.

ШК „Асеневци” планира богат календар за лятото, в който се нареждат турнири в Полски Тръбмеш и Павликени, а от 9-ти до 16-ти август болярският клуб ще е домакин на Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години, които ще се проведат в град Априлци и ще излъчат шампионите на България за 2020 година, изпращайки ги на световно първенство в Батуми (Грузия).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов