Държавна опера Бургас представя „Трубадур“ на Царевец

Мисия

20-06-2020, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е част от фестивала „Сцена на вековете“

На 18 юли от 21 часа Държавна опера Бургас ще зарадва любителите на музикалното изкуство с операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Спектакърът е част от летния фестивал „Сцена на вековете“, а либретото е на Салваторе Камарано. Диригент - Иван Кожухаров; режисура, сценография и костюми - Иван Савов; диригент на хора - Невена Михайлова; пластика - Галина Калчева; концертмайстор - Ваня Златева; пом. режисьори - Лина Пеева, Петър Тихолов.
„Трубадур“ е едно от най-обичаните заглавия не само в творчеството на Джузепе Верди, но и в целия световен оперен репертоар.
В либретото на Камарано има всички важни съставки за добър театър: любов, омраза, политика и интриги. Финалът е трагичен – Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат.
Верди композира операта за 29 дни. Музиката остава задълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните Вердиеви увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения.
За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор.
Операта е изпълнена за първи път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим.
Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов