На Еньовден прастар обичай за здраве „оживява“ на Самоводската чаршия

Мисия

17-06-2020, 10:50

Снимка:

община Велико Търново, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празникът на чаршията ще е започне в 10,30 ч.

        За седемнадесети път Велико Търново ще отбележи на 24 юни Деня на лятното слънцестоене стоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди с празника "Еньовден на Самоводската чаршия".

          Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на нашата родина.

          Празникът на чаршията ще е започне в 10,30 ч. с ритуалното опушване с жарава от лечебни треви на Еньовския венец от 77 уханни билки, и минаване за здраве през него.

          Тази година, заради кризата с COVID-19, дошлите на празника няма да могат сами да си откъснат билки от венеца. За желаещите да спазят традицията и да отнесат в дома си стрък от еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място.

          За доброто настроени на присъстващите ще има и хоротека.

          При провеждане на празника ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, ще е осигурена социална дистанция и еднопосочно движение по Самоводската чаршия.

          Отбелязването на Еньовден на Самоводската чаршия се организира от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов