Десетки въпроси поставиха жители на община Велико Търново пред депутата от ГЕРБ Станислав Стоянов

Мисия

16-06-2020, 11:07

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той организира приемни в Дебелец, Плаково и Велчево

Жители на град Дебелец и селата Плаково и Велчево поставиха десетки въпроси пред народния представител от ГЕРБ Станислав Стоянов. Депутатът възобнови приемните си за граждани, като предстои на място да се срещне с жители на всички населени места в община Велико Търново.

Безвъзмездно изработване на идеен проект-визуализация за реконструкция на площада в Дебелец е ангажимент, който Стоянов пое при разговорите, които проведе с хората в града. Градският център е място, обичано от всички дебелчани и е време той да добие европейски облик, каза местният кмет Снежана Първанова. За този мандат тя си е поставила като цел да търси целева подкрепа за реконструкцията. Местните жители изразиха одобрение за работата на Снежана Първанова и на общинския съветник от ГЕРБ и жител на Дебелец Георги Недев за усилията им по подобряване на цялостната инфраструктура в града, който е предпочитан за живеене от все повече млади хора. Недев и Първанова също бяха на разположение на гражданите по време на срещите на народния представител.

На приемната си в Дебелец депутатът Станислав Стоянов се ангажира и с подкрепа пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за осигуряване на средства относно належащ ремонт на улиците „Н. Агански” и „Щастливеца”. Отсечките бяха увредени при наводненията през 2018 г.

Станислав Стоянов се запозна с идеята за цялостна реконструкция на физкултурния салон на закрития техникум в града. Помещението, което е огромно по мащаби, може да се превърне в модерна многофункционална зала за организиране на много събития. Снежана Първанова подчерта, че от Община Велико Търново вече са осигурени 60 000 лева за ремонт на покрива и дограмата на салона и изрази надежда, че ще се реализира идеята за цялостното завършване на сградата. Кметът на Дебелец сподели и задоволството си от спечеления проект пред ПУДОС, благодарение на който районът около 300-годишния римски мост ще се превърне в красива градска зона за отдих с площадка за скейтборд за младежите от Дебелец. 220 000 лева пък отпусна правителството преди две години за ремонт на паметника на културата, който е и своеобразен символ на града, припомни тя.

 Няколко важни акцента бяха поставени по време на срещата на Станислав Стоянов с десетките жители на селата Плаково и Велчево. Заедно с него на разговорите присъстваха председателят на най-голямата група във Великотърновския общински съвет Деян Хаджийски и колегата му от групата на ГЕРБ в местния парламент Георги Марков, който живее именно в Плаково.

И в двете населени места хората споделиха, че през последните години великотърновските села видимо се оживяват, все по-подредени и поддържани са, а ремонтираните улици и пътища са все повече. Благодарение на кмета Даниел Панов в Плаково се направиха два пътя и мост за над 2 млн. лева, казаха на срещата местните хора. В селото целогодишно живеят над 15 деца, а през лятото броят им нараства до над 30-35. Народният представител и съветниците се ангажираха с молбата на младежите от Плаково да им бъде предоставено помещение, което да превърнат в младежки клуб.

Радостно е, че през последните няколко години все повече млади семейства с деца се връщат да живеят в селата около Велико Търново и наша грижа е да осигурим добри условия за подрастващите, каза Стоянов. Той се ангажира да съдейства за обновяване на видеонаблюдението на Плаково.

Камери с по-висока резолюция да бъдат осигурени и за видеонаблюдението на Велчево, пое ангажимент още Стоянов. Това ще е превенция и срещу зачестилите нерегламентирани състезания на мотористи в района на селото, за които разказаха местни жители.

На въпрос, свързан с обществения транспорт до малките населени места, Стоянов разясни предвидени промени в законодателството, които ще позволяват на общините да субсидират губещи линии на превозвачите, както и да бъдат криминализирани нелегалните превози. Това ще реши много от проблемите по места.

Депутатът се запозна и с необходимостта от спешен ремонт на църквата във Велчево и особено на камбанарията. Църквата е строена през 1875 година и е паметник на културата. Храмът, заедно с малката музейна експозиция в читалището, може да стане част от общ туристически маршрут заедно с Къпиновския и Плаковския манастир, обясни идеята си кметският наместник. Стоянов предложи да се инициира разговор с Митрополията и да се обсъди кандидатстване за финансиране на цялостна реставрация.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)