Клубът на дейците на културата отваря врати за новото българско кино

Мисия

13-06-2020, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициатори на „Кино на двора“ са Клуб ТАМ и Община Велико Търново

Клуб ТАМ и Община Велико Търново отварят Клубът на Дейците на Културата за прожекции на ново българско кино. В четвъртъците от 18-ти юни до 9-ти юли граждани и гости на Велико Търново ще имат възможност да видят четири от най-добрите български филма, създадени през последните години. Прожекциите са от 21:30 часа с вход свободен и са част от дългогодишната инициативата на Сдружение ВТ Ивентс и клуб ТАМ за представяне на фестивално кино във Велико Търново. Събитията са подкрепени от Община Велико Търново и са част от културният календар на града за месеците юни и юли. Киното на открито ще се проведе в двора на една от най-емблематичните за културния живот на Велико Търново сгради. Къщата на ул. „Велчо Джамджията” 16 е построена от Хаджи Павли Хаджиниколов и е културен паметник с регионално значение. Всички български величия в изкуството, както и много чуждестранни художници, поети, певци и др. са посещавали КДК в края на миналият век. Говори се, че там се е отбил и Габриел Гарсия Маркес, доведен от Любомир Левчев при първото му посещение в България през 1974 година. Домът е бил място за изяви на Радко Радков, Антон Дончев, Димитър Мантов, Христо Медникаров, Стефан Продев, Дора Габе, Любомир Левчев, Йордан Радичков, Андрей Германов, Слав Хр. Караславов. Там е било и последното четене на Емилиян Станев.

На 18-ти юни програмата стартира с филма на режисьора Мария Аверина “От Кремона до Кремона”. С премиера на София Филм Фест 2017, същата година взима наградата за най-добър документален филм на Българската филмова академия. Оператори са звездният тандем Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент е международно признатата българска филмова компания AITPROP. Във филма Иван току що е завършил гимназия и започва работа в най-голямата фабрика за струнни инструменти в Източна Европа – „Кремона” в гр. Казанлък. Мечтата му е да продължи обучението си в Меката на лютиерството – италианския град Кремона, дома на Страдивари и Амати, символ на най-високо майсторство в лютиерското изкуство. Пътят между двете „Кремони” е белязан, от една страна с вековни традиции и отдаденост на изкуството, а от друга – с находчиви бизнес стратегии. По този път Иван среща сънародниците си Ева и Христо Марино, които също са тръгнали от Казанлък, но вече са утвърдени лютиери в италианската Кремона, както и Стоянка, която във всекидневната борба за оцеляване се е отказала от таланта и мечтите си и от 17 години изработва една и съща цигулкова част във фабрика „Кремона”. Коя „Кремона” ще избере Иван?

Трейлър - https://vimeo.com/74185202

Второто заглавие е „Калин и отбора на затвора„ (2019). Датата 25-ти юни е запазена за историята за Калин Гайтанджиев – психолог на затвора в Казичене, който използва нестандартни методи, за да накара затворниците да се социализират и да ги подготви за външната среда. Мотото му е: „Заслужава си за 1 от 100”. Филмът е на продуцентската къща Concept Studio и още през 2018 е номиниран за най-добър документален филм в Sarajevo Film Festival. Документалният филм “Калин и отбора на затвора”, който е с продуцент Галя Щърбева, режисьор Петко Гюлчев и сценарист Тонислав Христов, спечели наградата за най-добър документален филм на престижния хърватски Вуковар филм фестивал през 2019. Той беше единственото българско участие и се състезаваше с продукции от всички дунавски държави.

Трейлър - https://vimeo.com/282817900

Третия филм в програма ще бъде прожектиран на 2 юли. Създаден по мотиви от книгата „Проповедникът и Черния кон“ на Петя Накова, “Ром Кихот” (2013) е поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала. Филмът ни пренася в Кюстендил, където чрез срещите с четирима колоритни герои и от по-бедната и от по-заможната част на ромската махала, навлизаме в микросвета на будещите силно противоречиви чувства наши съграждани. Принудени да живеят в две паралелни вселени, хората от махалата имат същите проблеми, с които се сблъсква средностатистическият българин, само че при тях са утежнени и от фактора етнос. Валери е актьор и поет, репортер в БНР. Мечтае за черешова градина. Далила е на прага на житейски избор. Решава да инвестира в собствен бизнес. Светла и Живко са бесарабска българка и ром. Имат двама сина - сламено руси – и най-уютния дом. Емо е осмокласник от гетото. Притежава необичайна за възрастта си мъдрост. Това са героите в 62-минутния документален разказ „Ром Кихот“, дебют за режисьорите Нина Пехливанова и Петя Накова. Арс Диджитъл Студио са продуценти на филма, който през 2014 е номиниран за награда в категория „Дебют“ от Българската филмова академия.

Трейлър - https://vimeo.com/69461015

На 9-ти юли финал в програмата е най-новото филмово заглавие “Котка в стената” (2019). От дуета Мина Милева и Весела Казакова досега сме гледали документалните провокации “Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” и “Звярът е още жив” и игралният им дебют донякъде запазва тези качества. „Котка в стената“ e политически некоректна комедийна драма, чието действие се развива в общински блок в Лондон. Българско семейство влиза в тежък конфликт с живеещите на социални помощи свои съседи заради изоставена котка. Докато спорът се разгаря, зрителите виждат непозната, разяждана от противоречия Великобритания. Ежедневният расизъм и предразсъдъци между мигранти и местни жители, и наложените от общината астрономически сметки, нажежaват атмосферата в блока. Котката от заглавието пък е рижа съседка, която подръпва сюжета напред със своите котешки своеволия и ни води до главния въпрос – защо хората вдигат толкова стени помежду си, когато всъщност искат едно и също?

Трейлър - https://vimeo.com/392798180

При лоши метеорологични условия дните на прожекциите ще бъдат сменени. За актуална информация следете страницата на клуб ТАМ във фейсбук - @tamvelikotarnovo.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)