Музей „Етъра” се включва в Световния ден на плетенето

Велико Търново Лайф

12-06-2020, 12:05

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Грабвайте бабините куки и научете различни техники

За четвърта поредна година музей „Етър“ се включва в инициативата Световен ден на плетенето на открито с демонстрации на различни техники на плетене.
Колективното плетене се използва все по-често като форма на неформално общуване между хората. То се препоръчва като творческа терапия срещу стреса. Казват, че хората, които плетат в група са много по-добри и щастливи от тези, които се отдават на хобито си сами.
”Затова грабвайте утре куките и доброто си настроение и право при нас да плетем заедно шарени емоции от 11,30 ч. до 16 ч.!” – канят организаторите.
За първи път Денят на плетенето на открито се организира през 2005 г. от Даниел Ландес. Той се провежда всяка година през втората събота на месец юни. В началото това е била една възможност любители плетачи да се събират заедно и да се наслаждават на компанията си плетейки, но постепенно се превръща в инициативата Световен ден на плетенето на открито.
През 2005 г. се провеждат 25 местни събития по света. През 2006 г. – 70, а през 2009 г. те са повече от 200. През годините се организират събития в Австралия, Китай, Англия, Финландия, Франция, Ирландия, Норвегия, Полша, Южна Африка, Швеция, САЩ и Германия.
В нашето не чак толкова далечно минало бабите ни са се събирали на „плетенка“ – разновидност на седянката – за помощ при приготвяне на момински чеиз. „Ние ви приканваме да се включите в Световния ден на плетенето на открито и да научите повече за някои традиционни техники на плетене, да изпитате таланта си и най-вече да се забавлявате.” – призовават от музей „Етъра”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)