Фондация „Ген. Протогеров“ дари апаратура на родилното отделение в Търново

Мисия

26-05-2020, 15:20

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дарението е в рамките на кампанията „Търновци за Търново“

Фондация „Ген. Протогеров“ дари два перфузора и един кардиотокограф  на Родилното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Това стана в рамките на кампанията „Търновци за Търново“ и съвместно с приятелите на Фондацията от „Капачки за бъдеще“.

Акцията започва през есента миналата година и с финализирането й са факт кардиотокограф и два перфузора.

„С първия апарат се мониторират детските сърдечни тонове и маточната активност на бременната. Той е съвременно средство за констатиране състоянието на плода. Без него не може да се установи дали той страда и да се предизвика преждевременно раждане, ако е необходимо, за да се роди здраво бебе. С перфузорите се дозира препарата за стимулиране или индуциране на родилната дейност. Кардиотокографът, дарен от фондация  „Генерал Протогеров”, е изключително ценен, защото е много модерен. Имаме още два, предоставени  от дамския Зонта-клуб във Велико Търново, но те вече се амортизират. Благодаря за жеста на фондацията”, каза доц. д-р Светлозар Стойков – началник на акушеро-гинекологичното отделение на великотърновската болница.
Уредите ще спомагат да се следи здравето и състоянието на плода през времето на бременността, както и да се подпомагат родилките по време на самото раждане. Изключително ценни и модерни уреди, които идват точно навреме, според думите на специалистите в Отделението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов