Над 40 училища от областта се включиха в маратон на четенето

Животът

26-05-2020, 15:13

Снимка:

РУО

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той бе организиран от Регионалното управление на образованието

Над 40 училища от областта се включиха в инициирания от РУО маратон на четенето. Така във виртуалното пространство отново прозвучаха Вазови произведения, четени и рецитирани от поколения българи.

Празничните видеоклипове са част от кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“ и са посветени на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те са публикувани на сайта на съответното училище.

Отправеното предизвикателство обедини усилията на учители, ученици и родители, а пророческите „…и мойте песни все ще се четат“ се оказаха реалност.

 

113 ученици от област Велико Търново участваха със своите творби в инициативата на Регионално управление на образованието, която е част от кампанията „Май – месец на образованието, културата и духовността“.

„Неволята“, „Майчина сълза“, „Лисицата и щъркелът“, „Дядо вади ряпа“, „Тримата братя и златната ябълка“, „Житената питка“, „Косе Босе“, „Хитър Петър“ и „Златното момиче“ са най-предпочитаните за изображение текстове и от малки, и от големи. Впечатление правят комиксите по изучавани произведения като „Немили-недраги“, „По жътва“ и „Косачи“.

Регионалното управление на образованието представя първите десет от трите възрастови категории: III – IV клас; V – VII клас; VIII – XI клас. Много цветни и красиви, наситени с емоция и въображение, творбите на децата са способни да предизвикат интерес и у най-заклетите „противници“ на четенето.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов