Красимир Вълчев: Обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим

Животът

24-05-2020, 12:01

Снимка:

МОН

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празничен поздрав на министъра на образованието

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, УЧЕНИ, КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ, ПИСАТЕЛИ,

СКЪПИ ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ,

24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята ни. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще.

Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители. Признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите.

Днес празникът се върна към своята същност – да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си. И празник ще има – у всеки българин. Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят. Буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на Светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието.

Образованието е най-важната инвестиция, защото всичко – и великото и обикновеното, започва от ученическия чин, от пространството на духа.

И макар в различна година като тази усещането на празника носи това послание – заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света. Българският учител прояви творчество и присъщите за професията хуманизъм и солидарност. В новите условия на виртуалното обучение това стана видно за всички. Преподавателите се включиха отговорно, бяха креативни и смели. Отдадоха се на мисията си – образованието на българските деца. И заслужават нашата признателност за това!

В настоящите времена на изпитание обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая. И преподавателите, тези най-ярки последователи на учението на Светите братя, ще продължават да предават знание чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите.

Виждаме тържеството на образованието. Откриваме го в обединените усилия на учители и родители.

Благодаря и на учениците, които посрещнаха с интерес и без страх новите условия в образованието. Затова, че преодоляват заедно с преподавателите и семействата си предизвикателствата на настоящето. Поздравявам ги и за благородните жестове на подкрепа към техните учители и към усилията и работата на българските медици. Това е урок по солидарност и много от Вас, скъпи ученици, вече взеха един важен изпит - този да бъдат на първо място човечни!

Благодаря и на родителите! Те навлязоха в образователния процес, бяха съществена част от него и доказахме заедно, че можем да устоим на кризата единствено като обединим усилия.

В търсене на отговор за новите предизвикателства науката и учените са тези, които разкриват бъдещето пред нас. Благодаря на българските учени и изследователи за приноса им във всяка една сфера на познанието.

Поздравявам творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света.

Честит празник!

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ
Министър на образованието и науката

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)