Доц. Милен Михов дари книги за 24 май на училището в Самоводене

Велико Търново Лайф

23-05-2020, 16:09

Снимка:

ВМРО

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред интересните и възпитаващи в дух и родолюбие заглавия се откроява „Български празничен календар за деца“

В навечерието на 24 май – Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост, народният представител от ВМРО доц. д-р Милен Михов направи лично дарение от книги на ОУ „Христо Смирненски“ в с. Самоводене.

17 са задължителните за учениците от 1 до 7 клас заглавия в списъка за четене през лятната ваканция, като някои от творбите бяха в по- няколко екземпляра. Списъкът включва както класици в българската литература за деца, с чиито произведения е израснало не едно поколение, така и чужди автори, писали запомнящи се истории.

От по-сериозните произведения учениците ще четат „Стихотворения“ от Иван Вазов, „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов, „Избрани творби“ от Христо Ботев, „Меко казано“ от Валери Петров, стихотворения от Петя Дубарова и Веселин Ханчев, „Басни“ от Лафонтен и др.

В развлекателния литературен жанр децата ще се запознаят с историите на „Патиланци“ от Ран Босилек, „Лакомото мече“ от Емилиян Станев, „Три повести за Карлсон“ от Астрид Линдгрен.

Сред интересните и възпитаващи в дух и родолюбие заглавия се откроява и „Български празничен календар за деца“ – една книга, разкриваща тайните на обичаите и обредите на народа ни - от връх Нова година, та чак до другата; Децата ще научат повече за коледари и сурвакари, за кукери и лазарки, русалки и нестинари... за Еньовден и Гергьовден, за Тодоровден и Ивановден и за всички други дълговечни празници - откъде са дошли, как ги посреща народът и защо ги пази така ревниво до днес! Освен това са включени много приказки, песни и стихотворения, вдъхновени от богатството и красотата на народните обичаи.

 

Писаното богатство, от името на дарителя, доц. Милен Михов, който е и университетски преподавател по история, връчи кметът на Самоводене Стефан Мъглов. Директорът на училището Йордан Джартов прие с голяма благодарност дарените книги, като отбеляза, че в училище редовно си правят „Маратон на четенето“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов