До 14 юни сме в извънредна епидемична обстановка

Животът

13-05-2020, 21:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всичко това, което е разрешено до момента, остава да функционира, каза министърът на здравеопазването

Извънредното положение, което изтича днес, ще бъде заменено до 14 юни с извънредна епидемична обстановка на територията на цялата страна. Решението е било взето днес от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването, съобщи лично той на брифинг.

„Няма рязка промяна в обстановката със заболеваемостта и смятаме, че мерките трябва да продължат. Мотивите за въвеждането на извънредната ситуация са неяснотите в научните среди относно причинителя на коронавируса; неговото разпространение в цял свят; предаването му от човек на човек и тежкото му протичане, особено при лицата в хронични заболявания. Огнища на болни има в цялата страна, включително в социални заведения като домове за стари хора и за деца, лишени от родителски грижи.“ – каза Кирил Ананиев.

Министърът допълни, че от полунощ ще влязат в сила четири негови заповеди, които няма коренно да променят сегашната ситуация. С тях ще бъдат разрешени трансплантациите, които бяха преустановени заради извънредното положение. „При задържане на висока заболеваемост в рамките на една седмица вероятно ще се върнат по-строгите мерки. Всичко това, което е разрешено до момента, остава да функционира.“ – подчерта Ананиев.

Започнали са разговори на европейско ниво относно общите принципи и правила при евентуално отваряне на границите и възобновяване на туризма, но за сега мнението е, че решението трябва да се взема на регионално ниво, коментира още здравният министър, който се обяви категорично против отпадането на 14-дневната карантина при влизането на лица от чужбина в страната, както и на българи, пътували в други държави.

45% от родителите не искат децата им да бъдат върнати в детските градини и яслите, показва анкета сред тях, съобщи министър Ананиев. При отваряне на детските заведения, ще се изследват децата и ще се следи състоянието им. Максимумът трябва да е 12 деца в група и условието е спазването на дистанция.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)