Даниел Панов: Велико Търново бе първият град, чествал Деня на Европа още през 1997 г.

Мисия

09-05-2020, 16:57

Снимка:

община Велико Търново, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ползите от членството ни в ЕС се виждат в променения облик на всеки един град, казва кметът на старата столица

Кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов поздрави старостоличани с днешния Ден на Европа:

„Днес е Денят на Европа, символизиращ обединението на Стария континент около най-важните ценности – мир, хуманизъм, свобода, равенство, солидарност, опазване на човешките права.

Велико Търново бе първият град, чествал празника още през 1997 година – десетилетие преди България да стане част от най-демократичния съюз на планетата. Ползите от членството ни в Европейския съюз се виждат в променения облик на Велико Търново, на всеки един град, във всяка една община.

Този избор ни кара да сме горди, най-малкото защото като народ сме дали много за развитието на европейската цивилизация. Достатъчно е само да погледнем нашите букви, които са донесли просвета, култура и духовност на целия православен свят и на които пишат 300 милиона души.

Днес се навършват и 75 години от края на Втората световна война и сломяването на нацизма. А солидарността и обединението – неизменни ценности на Европейския съюз, са тези ключови фактори и в днешно време, когато България, Европа и целият свят преминават през най-голямото изпитание след Втората световна война.

За да излезем от глобалната криза по-бързо и по-силни, трябва да сме заедно. Казали са го и предците ни с мъдростта „Съединението прави силата”, изписана за първи път във Велико Търново на фасадата на Читалище „Надежда” – 1869 и впоследствие – върху сградата на Народното събрание. Това е безценният урок от историята, в който вярвам, ще се вслушат държавните лидери по целия свят.“- казва в обръщението си инж. Даниел Панов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)