Борисов: Ще има масови тестове за населението, освободени са пари от еврофондовете за целта

Животът

27-03-2020, 12:49

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Важното е да направим тестуването по правилния начин, подчерта премиерът

Три са основните начини за установяването на болните от коронавирус, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг днес. Според СЗО единственият достоверен начин е бавният PCR тест, за който е необходим и добре обучен персонал. При пълен капацитет на лабораторията дневно могат да се правят около 1 000 теста, т.е. 30 000 месечно, което ще струва  930 000 лв. на месец. 600 000 такива теста са отделени за България в поръчката на Европейската комисия.

Другият начин е на базата на антиген. Идентифицирането става за около 5 мин. Тези тестове не изискват много обучен персонал и могат да се правят до 20 000 дневно. На месечна база е възможна реализацията на 300 000 теста, а цената ще е около 10 млн. лв. месечно.

При пика на епидемията могат да започнат бързите тестове. Те могат за установят колко са се разболели, без дори да разберат, и са придобили имунитет. До 40 000 теста на ден е капацитетът на лабораториите, като цена това ще струва 10 млн. лв. на месец на държавата.

 

И Австрия е поискала от нас защитни облекла за хората, които са на първа линия, съобщи премиерът Бойко Борисов. Европейската комисия ще сертифицира още в понеделник българското производство, допълни той. На заседание на Министерски съвет е взето решение с международен договор страната ни да закупи 50 респиратори и 1 млн. маски.

„600 000 бройки от PCR тестовете сме поръчали от Европейската комисия и 400 000 бройки от бързия тест. Освободени са пари от еврофондовете за реализирането на тестовете и сме на мнение, че тези бройки ще ни свършат работа за кръстосана извадка. По-късно, по същия начин, без посредници, ще се закупят още тестове за масово изследване на населението. Целта е, след като охлабим мерките, да не предизвикаме нов пик на заболяването. Имаме финансовата възможност да го направим, важното е да го направим по правилния начин.” – подчерта Борисов.

 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обобщи, че над 200 досъдебни производства са образувани към момента срещу лица, нарушили карантината. Над 24 000 души в страната са под карантина, като концентрацията е в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

От вчера и служителите на тол системата са включени при работата на  КПП-та. Те основно пренасочват тежкотоварния трафик. За всички са подсигурени защитни облекла, храна и топли напитки.

 

По отношение на новите цени на парното и топлата вода ще се търсят начини да се възстановят надвзетите суми на клиентите. Вероятно те ще бъдат редуцирани с последващите сметки, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов