С 2,7 млн. лв. във Велико Търново създават условия за независим и достоен живот на възрастни хора и хора с увреждания

Мисия

06-03-2020, 15:47

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес официално направиха първа копка на комплекса за социалните услуги

Церемония за първа копка даде старт на изграждането на комплекс за нови социални услуги в община Велико Търново. Проектът за подобряване на социалната инфраструктура е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и е на стойност 2,7 милиона лева, като 100% от средствата са безвъзмездна финансова помощ.

Инвестиционното предложение предвижда създаване на комплекс за социални грижи за възрастни хора и за лица с умствена изостаналост, като материалната база ще е във Велико Търново. За да се създадат условия за независим и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания, ще бъдат предоставени качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа, според индивидуалните им потребности, при постигане на по-добър баланс между качество на услугите и ефективното и ефикасното им предоставяне. Капацитетът на комплекса е за 15 души.

За целта в търновския квартал „Колю Фичето“ ще бъде ремонтирана и оборудвана част от сградата на бивша детска градина ул. „Симеон Велики“.

В церемонията по първа копка днес участваха заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, директорите на общинските дирекции „Проекти и програми“ и „Социални дейности и здравеопазване“ Мариела Цонева и Росица Димитрова. Извършен бе и водосвет от отец Петър.  

140 души са в списъка на чакащите да бъдат настанени в домовете за стари хора във Велико Търново и с. Балван, подчерта Росица Димитрова. „Това не е цифра от тази или от миналата година, а устойчива, което говори за изключителната необходимост от тези услуги. И ние, институциите, сме длъжни да осигурим достойни старини на нашите родители и близки“ – подчерта още Димитрова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов