Обявиха грипна епидемия в областта, учениците са във ваканция до 15 март

Животът

05-03-2020, 15:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От утре до 15 март е обявена грипна епидемия и грипна ваканция за учениците от област Велико Търново. Заповедта е на директора на Регионалната здравна инспекция. На територията на област Велико Търново заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип непрекъснато се увеличава, за периода 25-ти февруари – 4-ти март достигна 181 болни на 10 000 население – стойност, показваща, че заболяемостта е достигнала до епидемично ниво. Най-висока е регистрираната заболяемост във възрастовите групи 5 - 14 г. и 0 - 4 г.

Община Велико Търново е в постоянна кореспонденция и координация с Регионалната здравна инспекция относно заболеваемостта. Към 15,00 ч. днес отсъстващите ученици са над 1300 от общо 9045. Около 18% от педагогическия персонал е в болнични. 18,5% са отсъстващите деца от детските градини.

На тази основа и във връзка с издадената от Регионална здравна инспекция заповед с препоръка за отмяна на учебните занятия, същите ще бъдат преустановени във всички училища на територията на Велико Търново и общината. Ваканцията е с по-дълъг период по искане на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. В рамките на деня се очаква и заповедта от Министерството на образованието и науката.

„Скъпи родители и ученици, бъдете разумни и се пазете - вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и местата, където се събират много хора“, коментира Панов.

Предвид ангажиментите на родителите и за тяхно улеснение, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството.

С цел прекъсване на механизма на предаване на заразата за времето, в което са прекратени учебните занятия е необходимо да се ограничат всички извънучилищни мероприятия и извънкласни форми на обучение, при които се събират деца и младежи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)