Съд от щраусово яйце и сребърна фибула с конник откриха археолози край Лясковец

Велико Търново Лайф

11-01-2020, 12:22

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фибулата е изключително скъпа, правена е по поръчка и няма аналог

Изключително интересните находки от археологическите проучвания на надгробна могила край гр. Лясковец представиха пред медии директора на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов, археолога Калин Чакъров и реставратора Михаела Томанова.
Могилата е с миаметър 50 м и 1 м височина и е в подножието на Петропавловския манастир. Частичните проучвания през ноември и декември 2019 г. са финансирани от частния инвеститор Пламен Чеснаров, чиято фирма "Троя стил" притежава терена, на който ще изгражда складова база.
Археологът Калин Чакъров и неговия екип са разкрили 19 гроба, датирани от средата на III в. сл. Хр. Покойниците са били кремирани и положени в специално оформени камери с многобройни дарове и лични принадлежности.
Най-атрактивните находки са от централния гроб с внушителни размери от 3 метра и дълбочина 1.20 м. Тук са намерени сребърна фибула с позлата, на която има изображение на тракийски конник и щраусово яйце, което навремето е било съд с части от кожа или дърва. Най-впечатляващата находка е фибулата с детайлно изображение на конник, открита в централния гроб на могилата. Накитът е сребърен с позлата и няма аналог.
„Фибулата е изключително скъпа, правена е по поръчка, вероятно в ателиета на егейски майстори. Това е първото подобно украшение с изображението на тракийски конник и то ще бъде акцент в античната колекция на музея“, посочи директорът на музея д-р Иван Църов.

В централния гроб е открито щраусово яйце, което навремето е било съд с части от кожа или дърво. То е внос от африканските части на Римската империя и е изключителна екзотика за нашите земи.
Това е първият съд от щраусово яйце открит при археологически разкопки в страната.
При разкопките в могилата са намерени кана с изображение на човешка маска, войнишки колан със сребърни апликации и висулки, две златни обеци, керамични съдове, няколко лакримария- стъклени съдове за събиране на сълзи, свързан с погребалния обичай.
Открити са 30 бронзови и медни монети от първата половина на III в., и една, изтрита от употреба, от началото на II в.
Любопитен е фактът, че голяма част от керамичните съдове са деформирани или излезли от всекидневна употреба.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)