Какви ще са тенденциите в храненето през 2020 година

Велико Търново Лайф

04-01-2020, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Веганството взима превес над вегетаринството

Кулинарията и храненето са като дрехите и колите. Непрекъснато излизат нови и нови неща като вкусове, аромати, храни. Нека погледнем отвъд вечерта, отвъд месеца, отвъд годината? Какви ще са тенденциите в света на ресторантите през 2020 г. според компанията за поръчки на храна foodpanda.

Веганство - все повече, веганството взима превес над вегетаринството. Докато преди години беше обратно. Новото движение, базирано на живот без животински продукти въвлича огромно количество съмишленици и ще се разраства със същата скорост и през 2020 г.

Улична храна - Уличната храна се консумира от 2.5 млрд. души всеки ден по света. Разнообразието се увеличава и това кара хората да прибягват към този тип, удобно и лесна кухня. Докато преди пицата беше най-обичаната улична храна, днес от ъгъла ни привличат гироси, бургери, китайско, индийско, фингър фуудс и общо взето всичко това, което може да получим и в ресторант.

Скара: Дали ще бъде печено на огън или тепаняки, месото на огън ще остане едно от най-обичаните неща през 2020 година. Определено тези натурални методи ще бъдат предпочитани пред храните приготвени на тиган или във фурна.

„Хелти“ хранене - фитнес манията и храненето здравословно ще отбелязва ръст. Например консумацията на киноа, семена, корени и кълнове. За сметка на това ще спада консумацията на млечни продукти.

Високомазнинно хранене - през 2019 г. е отчетен ръст на новото модерно хранене, а именно нисковъглехидратната-високомазнинна диета. Тя включва консумацията на повече мазни храни от животински произход.  Спорът през 2020 г. ще бъде дали пък този начин на хранене няма да надмине веганството като популярност.

Пицата – този тестен феномен държи първото място като най-обичана и поръчвана храна през последните няколко години. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2020 г. Нейно величество пицата остава любима храна и за малки, и за големи по всяко време на деня.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов