В новогодишната нощ не бъдете с празни джобове и не се карайте с никого

Животът

31-12-2019, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поверия за Нова Година

В новогодишната нощ не е желателно да сме с празни джобове и не бива да не се караме с никого. Дамите трябва да имат нещо ново по себе си, защото се смята, че това ще донесе късмет. На масата пък не трябва да има морски дарове като раци, омари и други, за да “не върви назад годината към старите проблеми”.
Смята се, че който изпие последната глътка преди полунощ, ще бъде късметлия. Други пък съветват да напишете заветното си желание на хартия, да я изгорите, да разпръснете пепелта над чаша шампанско и да го изпиете като символ на новото, което ви предстои.
Да вярваме или не на новогодишните поличби избира всеки. Някои предпочитат да “разграфят” нощта предварително, за да няма пропуски. Но тогава и най-малката грешка би се възприела като трагедия. За други настъпващият празник е въпрос на импровизации и на спонтанните решения.

Съществуват  и други поверия, но те са различни за различните държави  и народи.

Испания

В навечерието на Нова година, испанците имат странната традиция да изяждат 12 зърна грозде (или uvas), лапвайки по едно зърно на всеки удар на часовника, отброяващ часовете до полунощ. Счита се, че този ритуал осигурява добро здраве и просперитет за всеки от месеците  на новата година. В някои от по-големи градове хората се събират на градския площад , ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава, вид леко газирано каталунско вино с бял или розов цвят.

Панама

Статуи или по-скоро кукли на известни личности, наречени muñecos – с тях са свързани празничните традиции на панамците. Известните личности могат да са актьори или пък политици, спортисти или певци – техните кукли се изгарят публично сред празничния огън. Този ритуал, който странно напомня на африканските вуду ритуали с кукли, всъщност представлява старата година и се счита, че пречиства хората от злите сили, за да започнат на чисто новата година. Макар да пръв погледа да е леко зловеща, тази традиция всъщност би трябвало да ласкае участниците в нея – в една от годините, например, е изгорена фигурата на първия златен олимпийски медалист на Панама, Irving Saladin.

Дания

Много датчани отбелязват Нова година със странна традиция – те посрещат полунощ върху столове, а когато настъпи моментът, скачат заедно от тях „в новата година“. Този скок в месец януари се счита за символ на добър късмет и прогонване на лошите сили.

Естония

В предишните няколко десетилетия хората в Естония са се стремели да се хранят седем пъти на 31 декември. С това те са смятали, че си осигуряват изобилие през новата година, а всеки човек, изял седем ястия, разполага със силата на седем човека. Съвременният прочит на тази традиция, особено в столицата Талин, храната в този ритуал е заменяна най-често с алкохол.

Какъвто и начин да изберете за посрещане на идващата година, важното е да си пожелаете любов и здраве за себе си и любимите хора.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов