Община Севлиево кандидатства по проект за енергийна ефективност

Животът

26-12-2019, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вече са обновени 3 училища, 6 детски градини, 23 многофамилни жилищни сгради и пожарната служба

В Севлиево с европейски средства вече са обновени десетки административни, публични и жилищни сгради по Оперативната програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“

С допълнителни 25 млн. лева се увеличава бюджетът на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, за повишаване на енергийната ефективност в многофамилни жилищни, публични и административни сгради в 28 общини в страната. Решението за отпускането на средствата бе взето по време на заседание на Министерски съвет. Финансирането е по мярка „Подкрепа за енергийната ефективност в опорни центрове в периферните райони“, по която Община Севлиево обнови 3 училища, 6 детски градини, 23 многофамилни жилищни сгради и сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Одобрен е и проектът за обновяване на административната сграда на общинската администрация. С допълнително отпуснатите средства сега ще се даде възможност, на конкурсен принцип, Община Севлиево да кандидатства за още проекти за енергийна ефективност.

Основна цел на мярката е да се повиши енергийната ефективност на обществените сгради и жилищния сектор в опорните центрове от 4-то ниво, съгласно Националната концепция за пространствено  развитие на България за периода 2013-2025 г.

Санирането на сградите води до намаляване на крайното енергийно потребление, емисиите на парникови газове и спомагат за постигане на индикативните национални цели за пестене на енергия. Чрез мярката се предвижда обновяване на публичните сгради на държавната и общинската администрация, на общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и подкрепящи мерки на жилищния фонд.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)