Очаква се пик на изгубени домашни любимци заради стреса от гърмежите

Велико Търново Лайф

24-12-2019, 12:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Четири лапи“ съветват как да ги предпазим

В дните между Коледа и Нова година се очаква пик на изгубените домашни любимци заради стреса, който предизвикват фойерверките и пиратките. Затова от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ съветват собствениците на кучета, котки и други домашни любимци да ги предпазят и да намалят стреса им покрай празничната пукотевица.

„Според проучвания, всяко второ куче изпада в панически страх при гърмежите, съпътстващи празничните дни преди и след Нова година. Когато животното е навън, рискът да се отскубне от повода и да избяга не трябва да бъде подценяван,“ обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи“.

„Паническите пристъпи се характеризират с учестено дишане и загуба на ориентация. Инстинктивно животното търси най-близкото място, в което да намери сигурност и да се скрие. Не са рядкост и случаите, при които загубило ориентация куче излиза на пътното платно и става жертва на инцидент.“

За да бъдат предстоящите празници само повод за радост, експертите на „Четири лапи“ съветват собствениците да извеждат своите кучета на кратки разходки на познати места, в светлата част на деня и само на повод. Оборудването на домашния любимец с проследяващо устройство и светеща каишка е добра защита срещу изгубване, а идентифицирането с микрочип, освен че е задължително по закон, е и най-добрият начин да бъде открит собственикът на изгубено четириного.

От „Четири лапи“ също така споделят и някои прости стъпки, които собствениците на изгубили се кучета е добре да предприемат:

„При пристъп на паника домашният любимец често побягва към дома или се скрива в най-близката гъста растителност. След като паниката поотмине, животното обикновено се връща на мястото, където се е отделило от собственика си. Затова е добре още от самото начало в търсенето му да се включат повече хора, като един да остане на мястото, където за последен път е видян четириногият любимец, а останалите постепенно да разширяват кръга на търсене, като задължително първо се проверят познатите маршрути към дома," споделя Д-р Иванова.

"Още в началото на търсенето е добре да бъдат пуснати снимки на изгубеното животно в социалните медии и специализираните сайтове с обяви, като също така се следят и публикациите за намерени животни,“ допълва още тя.

Ако въпреки всичко в рамките на няколко часа домашният любимец не бъде открит, трябва да се пристъпи към разлепване на обяви със снимка в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт, както и да бъде потърсена информация от най-близките приюти.

За да се намали стреса на четириногия член на семейството вкъщи, лекарите на „Четири лапи“ съветват да се затворят плътно прозорците и да се спуснат завеси, за да се намали шума и ярката светлина. Също така, да се осигури спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен - за предпочитане в килер, баня или дори под леглото. Нивото на стрес може да се понижи, ако пуснете успокояваща музика, както и като галите, гушкате и говорите успокоително на своя питомец.

От „Четири лапи“ препоръчват употреба на успокоителни за животни само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното. Не бива да бъдат забравяни и отглежданите навън кучета и котки, като съветът на специалистите е да им се осигури защитен от шума подслон, в който животните да се чувстват сигурни.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)