Учени успокояват – по празниците не наддаваме повече от килограм

Велико Търново Лайф

21-12-2019, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хапвайте, но все пак в умерени граници

Сладки тук, вино там - по време на коледните празници има сериозни количества вкусотии, които ни освежват в мрачните зимни дни. Но празникът на насладата за много хора, които внимават за фигурата си, се превръща в истинско мъчение, защото се притесняват, че богатите на калории храни се залепват точно на паласките и любите дънки стават твърде тесни.

Учени обаче откриха, че страхът от наддаване е необоснован.

370 грама е теглото, което човек средно качва по време на коледните празници, твърди екип от университета в Южна Каролина. Това е много по-малко, отколкото всички ние мислим, че наддаваме. Причината обаче не е постоянното похапване, а "нормално" повишаване на теглото, свързано с напредването на възрастта.

Има и още един фактор, който се грижи за това, цифрите на кантара да се променят - стресът, който е следствие от определени храни. Нивото на кортизола се покачва, което води до вълчи глад.

Тази констатация обаче не означава, че трябва да пирувате безконтролно по Коледа, защото след празниците се добавят трайно повече калории, отколкото всъщност се изгарят и те акостират на бедрата в дългосрочен план.

Следователно похапването е позволено в умерени граници. За да избегнете допълнителни килограми, трябва да откриете своята лична балансирана диета, в която да включите сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и да пиете достатъчно вода.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов