Апелативният съд потвърди 5 години затвор за Владислав, който удави братовчед си в Дунав

Крими

04-12-2019, 16:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Строгият режим е заменен с общ

Апелативен съд – Велико Търново потвърди наказанието от 5 години за непълнолетния Владислав, който удави братовчед си във водите на река Дунав. Присъдата на Окръжен съд – Велико Търново е изменена частично само по отношение на режима на изтърпяване на наказанието и я потвърди изцяло в останалите и части.

С присъдата на първоинстанционния съд от 05.06.2019 г., подсъдимият Владислав Г. В (р.2002) е признат за виновен в това, че на 21.08.2018 г. в река Дунав, в участъка и в землището на град Свищов, действайки като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил Антим А. Ф. (р.2001 г.) от гр. Свищов. Съдът го осъди на 5 години лишаване от свобода. Със същата присъда, подсъдимият е осъден да заплати сумите от по 100 000 лева на всеки от двамата родители на пострадалия, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на престъплението.

Като неправилна въззивният съд приема единствено частта от присъдата, с която е определен строг режим за изтърпяване на наказанието. Съгласно  чл. 191 ал.2 ЗИНЗС, на лишените от свобода непълнолетни първоначално се определя общ режим, извън някои предвидени в закона изключения, каквито по настоящото дело не са налице. 

Поради това Апелативен съд – Велико Търново изменя присъдата на Великотърновския окръжен съд в частта, с която на подсъдимия е определено изтърпяване на наложеното наказание лишаване от свобода в поправителен дом при първоначален строг режим в общ режим и я потвърждава в останалите и части. 

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационн съд.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов