Църквата днес отдава почит на Божията майка

Животът

24-10-2019, 08:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празникът идва след чудното оздравяване на болната Евфимия

Денят 24 октомври е голям празник за православието. Отдаваме почит към Божията майка за безкрайните й грижи към нас.

 

От края на XVII век в живота на християните навлиза нов празник, посветен на Божията майка, след като извършила едно невиждано за онова време чудо.

 

През 1688 г. Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким, се разболяла и болестта се оказала нелечима. Жената била на смъртния си одър. Въпреки телесните страдания и слабост, болната Евфимия продължавала да се моли постоянно.

Една сутрин, след продължителна и изтощителна молитва, болната Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица. Тя и заръчала, когато Евфимия оздравее, да разказва на всички за чудотворната икона и да прославя милостта на Иисус Христос.

 

Чудното оздравяване на болната Евфимия станало точно на 24 октомври. Затова празникът се чества до ден днешен в прослава на Пресвета Богородица и на Иисус Христос. Наричаме го Света Богородица – Всех скорбящих радост.

 

Разчуло се надлъж и нашир за силата на чудотворната икона. Много вярващи отишли в манастира, за да търсят спасение, здраве и утеха от чудотворната икона.

 

В една проповед е казано:

„Важно е как се отнасяме към скърбите. Ако започнем да униваме и роптаем, ако отслабне вярата ни, значи не сме добри християни.

Ако обаче, както много вярващи, с топла вяра и молитва прибегнем към Божията майка, която Господ приема като велика застъпница за нас и която винаги се моли за нас, то Всемилостивият Бог прощава греховете ни.

Прибегнем ли до нейното застъпничество, скърбите отстъпват.”



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов