В Лясковец си дадоха среща над 150 деца от осем балетни и танцови школи

Велико Търново Лайф

30-09-2019, 09:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гости и почитатели на балетното изкуство се насладиха на балетната постановка „Искам да танцувам”

За дванадесети път Лясковското читалище „Напредък-1870” беше домакин на празника на балета. Събитието е утвърдено през годините и е любим форум за много деца, участвали в него. Той е традиционно събитие за малкото ни градче и с годините събира все повече почитатели и многобройна публика.  

Над 150 деца и младежи посрещна за поредна година домакинстващата школа „Ритъм” при читалище „Напредък-1870”, град Лясковец. Гостите, включили се в изявата тази година бяха деца и младежи от 5 до 18-годишна възраст от градовете Варна, Габрово, Дебелец, Търговище, Шумен и две от Велико Търново – общо седем художествени колектива, както и домакинстващата танцова школа от Лясковец.  

XІІ-ата Национална детско-юношеска балетна среща протече в два дни и участниците в нея имаха възможност да танцуват на напълно обновената красива сцена и в нов салон в ремонтираното лясковско читалище. Официални гости, граждани и почитатели на балетното изкуство заедно се насладиха на балетната постановка „Искам да танцувам”. В нея се включиха всички възпитаници на балетната школа-домакин, от най-малките до най-големите танцьори на лясковската школа „Ритъм”, с художествен ръководител Валя Атанасова и репетитор Мария Иванова.  

На следващата вечер в продължение на два часа танцуваха и гостите, които поднесоха богат и изпълнен с красота и изящество празничен концерт. Своите красиви изпълнения представиха Балет „Виргиния” и Балетна школа „Класика” от В. Търново, габровската Танцова школа „Лиана”, Школата по класически танци от Шумен, варненските участници от Студио „Балет”-Бъчварова, гостите от Търговище – Балетна формация „Търговище” – ежегодни участници в лясковския празник. За пръв път на лясковска сцена танцуваха и гости от Дебелец – Балетна школа „Вдъхновение”. За лясковска публика децата изиграха своите красиви танци и направиха празника за поредна година едно чудесно преживяване. Зрителите видяха прекрасни хореографии като „Пролетен валс”, „Самодиви”, „Грузински танц”, „Гръцки танц”, „Картина от Гърция”, „Златните пръсти” от балета „Червеният мак”, танц от балета „Копелия” „Баркарола” по музика на Офенбах, вариация от балета „Чиполино”, „Испански танц” и танц „Сегидиля” от балета „Дон Кихот” и много други.  

Дългогодишният патрон на празника д-р Гецова поздрави танцьори, ръководители и почитатели на балетното изкуство и им подари цветя, подаръци и грамоти за участието им в поредното издание на красивия форум. Празникът на балета в Лясковец няма конкурсен характер, но изпълненията на децата бяха наблюдавани от специалния гост на празника д-р Бонка Матова – преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. 

И този път форумът бе един добър повод да се съберат и обменят опит и знания различните колективи, и в същото време бе истински прекрасен празник за любителите на изящното изкуство. 

 

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)