Бляскави премиери в програмата на CineLibri Велико Търново

Велико Търново Лайф

26-09-2019, 10:14

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Южнокорейският шедьовър „Изпепеляване” ще даде старт на фестивала на 5 октомври

От 5 до 20 октомври 2019 г. България ще празнува по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на големия екран! Петото, юбилейно издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе в София и още седем града в страната - Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Търговище и Стара Загора, под мотото „Петото измерение”.

Кината Палас и Кинополис са домакин на CineLibri Велико Търново. Южнокорейският шедьовър „Изпепеляване” (39 награди и над 120 номинации!), адаптация по разказ от прекрасния сборник „Изчезването на слона” на Харуки Мураками, ще даде старт на фестивала на 5 октомври от 19:00 ч. в Кинополис.

Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „5 е съвършеното число” също ще бъде излъчена в старопрестолния град – това е стилен, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Програмата включва прожекции и на още една мащабна продукция – новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин”, спечелил Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI! В тази брилянтна историческа драма за „аферата Драйфус” участват едни от най-даровитите актьори на съвременното френско кино: Жан Дюжарден, Луи Гарел, Мелвил Пупо, Матю Алмарик. Партнира им съпругата на Полански - Еманюел Сене.

„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.” Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман „Рапорт пред Ел Греко”. Не е за изпускане и филмът „Сирано”, който се уповава на истинската история на „бащата” на Сирано дьо Бержерак – Едмон Ростан. Прожекцията във Велико Търново е на 19 октомври в Кинополис. Програмата включва и новия филм на режисьора  Даниел Алфредсон „Смъртта на един автор”. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ трилър за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с разкази и новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите криминални автори на Швеция. Зрителите на Велико Търново ще могат да се насладят и на ексцентричната скандинавска комедия „Брит-Мари беше тук” по романа на Фредрик Бакман.

В програмата на CineLibri Велико Търново присъстват още: новият филм на прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - „Казанова, последна любов”, вдъхновен от „История на моя живот” на Джакомо Казанова; елегантната мистерия „Загадката Анри Пик” по романа на Давид Фоенкинос; „Клер Дарлинг” по романа на Линда Рътлидж „Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг” с Катрин Деньов; българският филм „Снимка с Юки” по разказ на Мирослав Пенков. С трепет се очаква и екранизацията по романа на Роберт Зееталер „Продавачът на вестници и цигари” - светла, сърцераздирателна история за нравственото и емоционално съзряване на един младеж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Прожекцията е на 11 октомври от 19:00 ч. в Кинополис. Секцията с документални филми обхваща шведския филм „Мъжът, който си играеше с огъня”, посветен на автора на култовата поредица „Милениум” Стиг Ларшон, и разтърсващата продукция „Чернобилска молитва” по книгата на Светлана Алексиевич.

Пълната програма ще бъде обявена на страниците на кино Палас и Кинополис във Велико Търново.  Можете да закупите билети на място от касите на кината и онлайн. Цена на билетите: 8/6 лв. за пенсионери и студенти. Присъединете се към събитието във фейсбук!

CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, фонд „Култура” на Община Варна, Община Бургас, Община Габрово, Община Велико Търново.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)